Doi suceveni despre care s-a tot scris prin presă în ultimii ani, și nu în articole pozitive, revin în actualitate după ce au fost condamnați definitiv într-un nou dosar privind fapte de furt, inclusiv o tâlhărie.  

Cătălin Tiberiu Chiriac (fost Mercheș) și Sergiu Nicolae Lahman au fost condamnați definitiv, iar cel puțin primul are de executat o pedeapsă importantă.

Conform sentinței Judecătoriei Suceava, rămasă definitivă la Curtea de Apel Suceava, Cătălin Tiberiu Mercheș are de executat o pedeapsă de 9 ani și 6 luni de închisoare. Acesta a fost găsit vinovat pentru patru furturi, la care s-a adăugat o condamnare cu suspendare mai veche pentru tâlhărie calificată, suspendare care a fost revocată.

În acest dosar a mai fost condamnat și Sergiu Nicolae Lahman. Din cele două fapte de furt care i s-au imputat pentru una a fost achitat, iar pentru cealaltă a primit 2 ani și 6 luni de închisoare.

De precizat că ambii se află în Penitenciarul Botoșani, condamnați pentru fapte asemănătoare.

O parte din pedepsele finale stabilite acum sunt deja executate.

Ei au făcut parte din gruparea de spărgători de locuințe, grupare care viza în general oameni de afaceri din Suceava.

Din aceeași grupare a făcut parte și Dumitru Cezar Ioan, zis ”Crețu”, care are de executat 8 ani, 8 luni și 20 de zile de închisoare.

În general, la aceste furturi s-a acţionat la pont, după ce victima a fost urmărită o perioadă mai îndelungată, timp în care hoţii i-au aflat toate tabieturile. Tot în perioada în care s-a realizat supravegherea a fost studiată zona şi s-a stabilit cum trebuie acţionat.

Loviturile erau date într-un moment în care victimele nu erau acasă, iar hoții puteau acționa fără presiune. De obicei, hoţii întrerupeau alimentarea cu energie electrică, aşteptau ca sistemul de supraveghere pe care proprietarul îl avea instalat să se oprească, iar mai apoi intrau în casele de unde luau bani și bunuri de valoare.