• Programul zilei de miercuri se va încheia cu o îndrăgită piesă de teatru - PISICI 2, la care accesul se face pe bază de invitație

  • Joi este organizat un tur ce cuprinde vizite în grup la câteva proiecte finanțate, pe traseul Suceava- Bălcăuți- Siret – Botoșani – Suceava

Miercuri, 17 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, la sala Teatrului Municipal "Matei Vișniec" Suceava, va avea loc Conferința Finală a Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Evenimentul este organizat de Secretariatul Tehnic din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră împreună cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Structurile de management ale programului din România și din Ucraina, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai Comisiei Europene și beneficiari de finanțare vor evidenția beneficiile concrete pe care finanțarea europeană le aduce comunităților din zona de frontieră româno-ucraineană, încurajând astfel accesul la fondurile europene disponibile prin programul de cooperare România – Ucraina 2021-2027.

Cu un buget total de 66 de milioane de euro, în perioada 2014-2020, programul România-Ucraina a finanțat 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriate între entități aflate de o parte și de cealaltă a graniței. Acestea au adus investiții și beneficii comunităților de frontieră din județele Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuți, Odesa (Ucraina). Fondurile au contribuit la reabilitarea infrastructurii de transport, la modernizarea și dotarea unităților medicale, a școlilor și universităților, la restaurarea obiectivelor turistice din zona de graniță, la pregătirea autorităților și a populației pentru situații de urgență.

O parte importantă a evenimentului va fi dedicată beneficiarilor de finanțare care vor împărtăși audienței propria experiență în ceea ce privește implementarea acestor proiecte și cooperarea în format transfrontalier.

În contextul apelurilor deja lansate de programul România-Ucraina 2021-2027, dar și a celor care vor urma, organizatorii își propun să dezvolte un context permisiv schimburilor de idei, bune practici și schimburilor de experiență, de interes inclusiv pentru instituțiile media.

Programul Conferinței Finale se va încheia cu o îndrăgită piesă de teatru - PISICI 2, susținută de actorii Teatrului "Matei Vișniec" Suceava, la care accesul se face pe bază de invitație.

A doua zi, joi, 18 aprilie, este organizată o deplasare în teren, ce cuprinde vizite în grup organizat la câteva proiecte finanțate prin programul Programului Operațional Comun România-Ucraina, pe traseul Suceava- Bălcăuți- Siret – Botoșani – Suceava.

„Prin acest tur dorim să oferim participanților posibilitatea de a vedea și înțelege impactul și beneficiile reale aduse în comunitate cu sprijinul Programului România-Ucraina 2014-2020”, au precizat reprezentanții BRCT.

La tur vor participa reprezentanții structurilor de program (MDLPA, BRCT etc), din partea Comisiei Europene, dar și ai instituțiilor media.