Concursul ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”, dedicat tinerilor care au vrut să descopere cine a fost marele om politic, printre multe altele artizanul Unirii de la 1918, și-a derulat etapa județeană la finele săptămânii trecute, la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” Vatra Dornei.

Din 103 participanți inițiali, 34 au ajuns la etapa județeană a concursului. Pentru primele trei locuri premiile pregătite de organizatori au fost importante, 1.000 de lei, 1.500 de lei, respectiv 2.000 de lei pentru locul I.

Inițiatorul lăudabilului concurs a fost doctorul dornean Petrea Dulgheru, care a propus conducerii PNȚ Maniu Mihalache și Fundației Iuliu Maniu ca acesta să fie lansat în anul 2023, la împlinirea a 150 de la naștere și 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui martir.

Propunerea a fost aprobat în unanimitate, iar lansarea concursului a început de la Suceava pe data de 10 noiembrie 2023.

Petrea Dulgheru a precizat că a suportat personal premiile în bani oferite la faza județeană a competiției destinate tinerilor între 18 și 31 de ani, „în calitate de fiu de deținut politic”.

Petrea Dulgheru și-a făcut un crez în viață din cinstirea memoriei lui Iuliu Maniu, pe care îl consideră unul dintre marii oameni ai acestui neam. Dulgheru face anual pelerinaje la Sighet (unde a murit Iuliu Maniu, închis de comuniști) și la Bădăcin, unde a contribuit și el la deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu.

Concursul va continua cu faza națională, pe data de 20 mai 2024, în sala de conferințe a Muzeului Iuliu Maniu de la Bădăcin, marcând totodată 110 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu.

Doi elevi de la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus s-au clasat pe primele două locuri în cadrul concursului. A prins podiumul și un elev de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei.

 

Câștigătorii sunt următorii:

Premiul I – suma de 2.000 lei – Popescu Alexandru – Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus

Premiul II – suma de 1.500 lei – Georgescu Georgiana - Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus

Premiul III – suma de 1.000 lei - Văideanu Antonio Andrei - Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei

 

Mențiuni și suma de 300 de lei:

Lucaciuc Ioana – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava

Tcaciuc Maria – Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Popa Alexandru – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava

Oleniuc Iuliana Alexandra – Colegiul „Petru Mușat” Suceava

Mehnu Patriția Elisa – Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava

Fediuc Dumitru – Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc

Chelaru Ștefan Antonio – Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei

Șfichi Ecaterina – Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei

Ionel Robert - Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc

Ungureanu Paul Andrei - Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava

 

Toți cei 13 s-au calificat la faza națională a concursului.

La finalul concursului, toți participanții au fost invitați la pomenirea lui Iuliu Maniu și a martirilor din închisorile comuniste, eveniment desfășurat la restaurantul „Casa Muntelui” Vatra Dornei.

Concurenții au avut ca bibliografie cartea ”Iuliu Maniu Politică și morală”, scrisă de Cristian și Ana-Maria Borz.