Medicul urgentist Dan Teodorovici, care este și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a demisionat de la spital și va lucra, de la 1 iunie a.c., la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava.
Întrebat în legătură cu motivele demisiei, dr. Teodorovici a declarat că „la SAJ fac tot medicină de urgență” și a precizat că la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului va face gărzi și după 1 iunie, la fel cum va face gărzi și la SMURD.
Prin plecarea doctorului Dan Teodorovici la UPU Suceava vor mai rămâne doar 9 medici urgentiști, care trebuie să acopere un număr foarte mare de prezentări, inclusiv la UPU pediatrie, deoarece și aici au rămas doar patru medici, care nu pot acoperi gărzile pe tot parcursul unei luni. Doctorii din UPU au ajuns să facă și 7 gărzi într-o lună, ceea ce înseamnă foarte mult și este extrem de solicitant.
Pentru asigurarea continuității activității într-o secție sunt necesari minimum 5 medici, dar formula optimă este de 6 medici pentru a putea acoperi corespunzător perioadele de concedii sau absențe accidentale.
Medicul-șef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat că la UPU pediatrie acum rămân descoperite între 4 și 6 gărzi lunar, iar acestea sunt acoperite de medicii din UPU adulți și, dacă este necesar, este chemat medicul de gardă din secția Pediatrie a spitalului. În perioadele aglomerate asta face ca timpul de așteptare să crească. De la începutul acestei luni până în data de 15 mai, numai la UPU pediatrie au fost 1.280 de prezentări. În zilele de weekend, la Urgențe ajung în general peste 100 de copii/zi. În timpul săptămânii, într-o gardă de zi sunt consultați și investigați 70-80 de copii, iar în garda de noapte 20-30 de copii. „Sunt momente când acest număr poate să crească, în funcție de perioada anului, de anumite evenimente etc. Dacă nu sunt foarte mulți adulți la UPU, de regulă nu se depășește timpul de așteptare alocat codurilor, dar să nu uităm că pentru non-urgențe se poate aștepta două ore, iar pentru consultații, la cod alb, timpul de așteptare este de 4-5 ore”, a spus dr. Cîrlan.
La UPU adulți numărul de prezentări este în medie de 300 de pacienți/zi, cu depășirea constantă a acestui număr în zilele de luni și marți. Luni, 13 mai, de exemplu, au fost 360 de prezentări, iar marți au fost 320 de prezentări. În celelalte zile de lucru numărul de pacienți care vin la UPU este de 280-290/zi.
Presiunea cea mai mare asupra medicilor urgentiști vine de la non-urgențe, adică persoane ale căror probleme de sănătate ar putea fi rezolvate cu ușurință de medicii de familie, în ambulatoriile de specialitate sau în centrele de permanență. Din cauza numărului redus de consultații alocate în baza asigurărilor de sănătate, dar și a numărului redus de medici, perioada de așteptare pentru o programare în ambulatoriu este de cele mai multe ori peste 30 de zile, așa că mulți pacienți preferă să meargă la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului pentru consultații, investigații și analize. Această practică este consumatoare de timp și de resurse pentru spital, dar deocamdată nu există un sistem bine pus la punct pentru ca pacienții să poată accesa cu încredere servicii medicale gratuite în afara spitalului. La numărul mare de prezentări se adaugă și comportamentul neadecvat față de personalul medical (injurii, agresiuni verbale sau chiar fizice) al unora dintre pacienți sau aparținători.
În ceea ce privește funcția de purtător de cuvânt al spitalului, de la 1 iunie a.c. atribuțiile vor fi preluate de dr. Bogdan Bondaru, de asemenea medic urgentist.
Comentarii