Un proiect de lege adoptat în unanimitate vine să aducă un nou pas important în înăsprirea măsurilor față de șoferii pericol public. Șoferii prinși la volan băuți sau drogați și care ajung să fie trimiși în judecată vor primi, alături de pedeapsă (de regulă pentru cei aflați la prima infracțiune de acest gen se aplică închisoare cu suspendare) și o interdicție de a conduce autovehicule de până la 10 ani.
De subliniat acest „până la”, fără a se preciza o limită de jos. Totuși, important este că judecătorii care condamnă un șofer băut cu alcoolemie care se încadrează la infracțiune, sau conducători auto sub influența unei substanțe interzise, ar urma să aplice și această măsură complementară de interdicție de a conduce până la 10 ani.
Legea va merge la promulgare înainte de a putea fi pusă în practică.
Și pe actuala legislație, un șofer băut condamnat cu suspendare are permisul de conducere anulat, însă ulterior poate da examen pentru redobândire. Dacă va exista o interdicție judecătorească în sentință lucrurile nu vor mai fi la fel de simple pentru inculpați.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Mulţumesc preşedintelui Camerei şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive va primi, pe lângă condamnare, şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a precizat senatorul Robert Cazanciuc, cel care a fost și inițiatorul legii ”Anastasia”.
· Arest preventiv și pedepse cu executare pentru șoferii băuți care provoacă accidente mortale
Este vorba de legea prin care șoferii băuți, drogați sau fără permis de conducere care provoacă un accident mortal pot fi condamnați doar la pedepse cu executare.
Această lege nouă își arată deja efectele și în Suceava.
Sunt mai mulți șoferi care după ce au provocat accidente mortale cu circumstanțe agravante au rămas după gratii, arestați preventiv și apoi condamnați.
Dăm doar exemplul unui bărbat din Dornișoara-Poiana Stampei, care a provocat un accident mortal pe fondul consumului de alcool, la câteva zile după schimbarea legislației privind autorii de ucideri din culpă cu circumstanțe agravante, și care a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Suceava la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni de închisoare, în regim de detenție.
Șoferul avea o alcoolemie în jurul valorii de 2,5 la mie.
Comentarii