Maistrul militar Dumitru Davidel, ajuns la frumoasa vârstă de 86 de ani, omul care după ce și-a încheiat cariera militară și-a dedicat timpul omagierii eroilor neamului, prin zeci de acțiuni în care s-a implicat inclusiv cu resurse proprii, a fost declarat Cetățean de onoare al comunei Baia.

Acest titlu a fost acordat ca recunoaștere pentru contribuțiile dedicate comemorării eroilor și alte activități cu semnificație pentru istorie, realizate de-a lungul anilor în comuna Baia.

Printre altele, Davidel a înlesnit ca 5 militari veterani de la Baia și unul din Bogata să fie conduși pe ultimul drum cu onoruri militare.

Dumitru Davidel s-a implicat la modul concret și pentru ca expoziția itinerantă ”Eroul necunoscut” a Muzeului Militar Național să fie expusă la Căminul Cultural Baia, în prejma marcării a 550 de ani de la bătălia câștigată de Ștefan cel Mare la Baia. 

Titlul de Cetățean de onoare i-a fost conferit de Consiliului Local și Primăria Comunei Baia, prin primarul Maria Tomescu.

Printre invitații la eveniment s-au numărat senatorul Gheorghiță Mândruță, și el cadru militar, care a vorbit despre omul care ”și-a dedicat peste 30 de ani serviciului în cadrul Comandamentului Apărării Antiaeriene, fiind activ la Unitatea Militară 1959 din Ploiești, și participând la misiuni în Libia, Ciad și Siria în calitate de specialist în tehnică militară”.

Pe lângă recunoașterea oficială, Davidel a fost decorat cu mai multe ordine și distincții pentru meritele sale, inclusiv Ordinul Meritul Militar clasele I, II și III, Emblema de Onoare a Armatei Române și Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Dumitru Davidel s-a implicat în numeroase acțiuni dedicate erorilor. Amintim aici doar de eroul de la Păiseni-Cornu Lunci, Ioan Grosaru, mort în misiune în Irak, pentru care este ridicat un ansamblu monumental în satul natal și care nu a fost uitat niciodată de Davidel.

De altfel, pentru implicarea sa în acțiunile de la Cornu Luncii, Dumitru Davidel este declarat și Cetățean de onoare al comunei Cornu Luncii.

La evenimentul de la Baia a fost prezent și primarul Gheorghe Fron, de la Cornu Luncii, cel care îl apreciază foarte mult pe Dumitru Davidel.

”Cetățeni, artiști și personalități din comuna Cornu Luncii au participat cu drag la acest eveniment deosebit de frumos de la Baia. Felicităm organizatorii, participanții și în mod deosebit pe eroul zilei, pe domnul Davidel Dumitru”, a transmis primarul din Cornu Luncii.

Au mai vorbit despre Dumitru Davidel la Baia părintele Vasile Hrestic, de la Parohia ridicată de Petru Rareș la Baia și părintele Viorel Iftimie, parohul Bisericii Sf. Gheorghe (Biserica Albă) din Baia.

Cu modestia și înțelepciunea care îl caracterizează, Davidel le-a mulțumit tuturor pentru că nu au uitat de el și îi dedică timp și răbdare și speră să mai poată continua acțiunile în cinstea eroilor și în următorii ani.