În centrul municipiului Suceava a avut loc, în Săptămâna Luminată, pe 9 mai, de Ziua Europei, spectacolul pascal „Hristos a Înviat!”, ce se înscrie în cadrul proiectului „10 pentru folclor”, ediția a IX-a. Publicul, venit în număr mare să-i vadă pe artiști, a ascultat cântece pascale, dar și patriotice. Primii care au evoluat pe scenă, în cadrul spectacolului pascal, au fost preșcolarii, un grup de dansatori de la Grădinița Obcini din municipiul Suceava, coordonați de directorul instituției, prof. Maria Todereanu. Aceștia au pregătit un joc tradițional foarte cunoscut și apreciat în Bucovina, marcând astfel cei 15 ani de activitate pe care grădinița i-a împlinit în acest an.
Tot cu o suită de dansuri populare au venit în fața publicului și membrii Ansamblului „Eco-Folclor” de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, ansamblu coordonat de directorul Mihaela Beșa și prof. Adriana Busuioc.
Surorile Diana și Teodora Seserman au încântat publicul numeros cu un cântec patriotic (de peste Prut). Inspectorul școlar pentru arte, prof. Ceica Loredana Mihaela, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava și membru fondator al echipei „10 pentru folclor”, le-a mulțumit elevilor și profesorilor care i-au onorat invitația și au participat în caravana folclorului.
„În cei 9 ani de activitate, am cunoscut profesori foarte dedicați în ceea ce privește folclorul și mi-am dorit să îi aduc în fața dumneavoastră, să îi cunoașteți și să vedeți ce frumos sunt promovate tradițiile încă de la cele mai fragede vârste. În calitate de inspector școlar pentru arte, mă mândresc cu fiecare dintre colegii mei care pun atâta suflet în activitatea pe care o desfășoară. Am convingerea că tradițiile noastre sunt pe mâini bune, drept dovadă sunt numeroasele opționale de folclor, începând de la învățământul preșcolar și până în învățământul universitar, pentru că Ansamblul Studențesc Arcanul al Universității <Ștefan cel Mare> Suceava este un partener foarte activ și implicat în proiectul nostru”, a declarat inspectorul școlar Ceica Loredana Mihaela.
- Recunoștință
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la eveniment au participat părintele protopop Ionel Doru Budeanu și membrii Coralei „Ștefan Nosievici”, câștigătorii trofeului Festivalului Concurs Național de Muzică Corală și Religioasă „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei, ediția 2023.
„Într-adevăr, ziua de astăzi este odă a bucuriei. Având în vedere că ne-am reunit mai multe generații la un loc, cu prilejul acestui spectacol, se cuvine să punctăm însemnătatea datei de 9 mai. Mai întâi, 9 mai 1877, Ziua Independenței României, apoi 9 mai 1945, Ziua Victoriei, apoi 9 mai 1949, Ziua Europei, și dorim să sărbătorim această zi, însă sărbătorind tradițiile, valorile, graiul, portul pe care acest neam le-a păstrat ca pe o icoană vie. Sărbătorim această zi transmițând din generație în generație aceste valori, pe care inițiativa <10 pentru folclor> le promovează cu multă dăruire de 9 ani încoace. ÎPS Calinic, arhiepiscopul nostru, alături de noi, toți preoții slujitori, ne dorim ca aceste valori să fie transmise pe mai departe, astfel încât să dăinuie. În felul acesta, neamul nostru nu va pieri niciodată, ci va rămâne veșnic”, a spus în cadrul evenimentului preotul protopop Ionel Doru Budeanu.
Corala „Ștefan Nosievici” a acompaniat trei dintre cele mai iubite interprete de muzică populară: Ancuța Corlățan, Iustina Irimia Cenușă și Viorica Macovei. Ancuța Corlățan a sensibilizat publicul cu cea mai iubită priceasnă din repertoriul propriu, „Ascultă-mi ruga, bun Iisus”, apoi a urmat un cântec patriotic despre Bucovina. La rândul ei, Iustina Irimia Cenușă a interpretat cântecul pascal „Hristos a Înviat!” și a îndemnat spectatorii să cânte împreună cu ea cântecul patriotic „Hai, române!”. Îndrăgita interpretă de muzică populară Viorica Macovei a adus multă emoție în rândul spectatorilor din centrul Sucevei cu un cântec religios, „Pe român nu-l da deoparte”, urmat de cântecele patriotice: „Din Putna, mândru glas se înalță” și „Noi suntem România”. Prof. Ovidiu Milici, consilierul personal al primarului Sucevei Ion Lungu, a urcat pe scenă și i-a înmânat Vioricăi Macovei o Diplomă de Excelență, în numele primarului Ion Lungu, din partea Primăriei Municipiului Suceava, spunând: „Proiectul <10 pentru folclor> aduce plus valoare pentru Suceava, pentru Bucovina, iar municipalitatea suceveană este onorată să fie coorganizator. Cât despre Viorica Macovei, îi mulțumim pentru felul în care ne-a reprezentat pe noi, sucevenii, la cel mai înalt nivel, atât în țară, cât și peste hotare. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, îi conferă artistei Diploma de Excelență, pentru spiritul onest, pentru inima curată care bate pentru Suceava și pentru România, în semn de apreciere pentru talentul interpretativ pus în slujba artei interpretative și a spectacolului”.
- Odă Bucuriei
La final, toți invitații au urcat pe scenă, iar inițiatoarea proiectului <10 pentru folclor>, Mihaela Zîna Bârsan (cea care a și prezentat spectacolul), a mulțumit publicului pentru că a venit în număr mare la eveniment. Corala „Ștefan Nosievici”, dirijată de părintele protopop Ionel Doru Budeau, a interpretat Imnul Europei, „Odă Bucuriei”. „Este mare bucurie și onoare pentru echipa <10 pentru folclor> să deschidă manifestările prilejuite de Ziua Europei, la Suceava, în Săptămâna Luminată. Am avut ocazia să spunem o poveste frumoasă despre credință, istoria și identitatea noastră națională, prin intermediul acestui spectacol pascal, ieșit din tipare, care însă a prins foarte bine la public. În cei 9 ani de activitate, ne-am străduit să nu ne repetăm, să găsim noi și noi modalități prin care să evidențiem frumusețea folclorului românesc și necesitatea de a-l promova în rândul generațiilor următoare. Mulțumesc tuturor colegilor mei și partenerilor de proiect pentru implicare și consecvență, dar și primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, pentru că a avut încredere în acest proiect și l-a susținut constant și necondiționat”, a transmis Mihaela Zîna Bârsan.
Spectacolul pascal „Hristos a Înviat!” a fost organizat de Asociația „10 pentru folclor” și Primăria Municipiului Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și a fost susținut de Fly Music Bosanci, Ritmic Com Ilișești, Matteo Rustic Construct, Tim Group, Salonul de înfrumusețare „Gold Beauty by Angi Nașcu”, Cofetăriile Ambianța și Restaurant Casa Negru.
Comentarii