O echipă de elevi ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava a obținut medalie de argint la Zagreb, Croația, la expoziția – concurs „Inova-Youth”, un program al Asociației Inventorilor din Zagreb, Organizația Inventatorilor a Facultății de Inginerie Mecanică și Arhitectură Navală și Asociațiile Tinerilor Inovatori din Zagreb.

Elevii Karina Curcă, Bianca Rotundu, Darius Ciornei și David Pintilei (cu toții elevi în clasa a IX-a), însoțiți de profesor Raluca Bădeliță, au prezentat proiectul „Explorarea impactului Chat GPT-ului asupra învățării și dispozitiv de măsurare a indicatorilor fiziologici ai stresului”.

Coordonat de profesoarele Anca Greculeac și Raluca Bădeliță, proiectul a presupus, pe lângă elaborarea lucrării, și o parte de cercetare și realizarea unui dispozitiv experimental.

„Concluziile formulate la finalul proiectului deschid drumul spre noi direcții de investigare, dar și de predare și evaluare: învățarea asistată de AI duce la rezultate academice mai modeste, dar corespunde unui nivel mai scăzut de stres al celor care o practică, comparativ cu cei care trec prin etapele învăţării clasice, ce duce la rezultate academice de o profunzime mai mare, dar corespunde unui nivel de stres mai ridicat, comparativ cu învățarea independentă prin AI.

Acest proiect face parte dintr-o cercetare mai amplă și mai complexă,  cercetare ce se derulează la nivelul școlii și din care fac parte mai multe echipaje și colaboratori; o lucrare realizată de către o altă echipă în cadrul aceleiași cercetări s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică”, au transmis reprezentanții colegiului.

Potrivit acestora, Inova-Youth este cea mai mare expoziție de inovații pentru tineret din Republica Croația și Europa Centrală și reunește anual realizările tinerilor inovatori din Croația și din străinătate.

Prima ediție a avut loc în 2001, cu scopul de a stimula inovația și a aduna elevi și studenți care își exprimă și cultivă abilitățile creative în activități curriculare sau extracurriculare în școli, universități sau  asociații de inovatori, în timpul liber, prin muncă creativă.