SymphOpera Fest, festival de muzică simfonică și operă desfășurat în perioada 7-13 mai 2024, în municipiul Suceava, a devenit deja un etalon cultural pentru Moldova încă de la prima ediție. Evenimentul a reunit sute de artiști care au evoluat pe scenă și mii de spectatori care au urmărit cu mult entuziasm fiecare spectacol.

Un vis a devenit realitate. Un vis care a presupus peste cinci luni de muncă asiduă, muncă de echipă, pentru că SymphOpera Fest a fost ideea a trei prieteni: Ionuț-Vichentie Ilisoi (CEO director executiv), Alexandra Magazin (director artistic) și Alexandru Semeniuc (secretar artistic).

Ei au gândit și au creat acest proiect, care este mai mult decât simpla îmbinare dintre muzica simfonică și operă. „Este un angajament pentru a aduce arta muzicală în inimile și mințile tuturor, indiferent de vârstă sau de nivel de expunere la muzica cultă”, spun inițiatorii SymphOpera Fest, completând că inițiativa de a crea acest festival a apărut din dorința profundă de a îmbogăți și diversifica peisajul cultural din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, „prin furnizarea unei trăiri muzicale atrăgătoare și accesibile pentru audiență”.

·        Fusion între muzică simfonică, actorie și stand-up comedy

Acest concept inovator trebuie să continue la Suceava, cred inițiatorii, artiștii care au fost invitați, dar și spectatorii care s-au bucurat de spectacole inedite, spectaculoase, de pe paliere artistice diferite.

Evenimentele din cadrul SymphOpera Fest s-au desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava și la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Pe 7 mai 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, a avut loc „Simfonic & Stand-up Comedy” – „Un compozitor la carnaval”, în care muzica simfonică și umorul de bună calitate s-au contopit, oferind publicului un act artistic inedit și plăcut.

Dirijoarea și moderatoarea Dalma Toadere a creat un fusion între muzică simfonică, actorie și stand-up comedy. Invitatul Dalmei a fost îndrăgitul actor Bogdan Bob Rădulescu. Artiștii au fost acompaniați de Liber Artis Orchestra din Iași. La pian au interpretat Pian Raluca Rad și Olah Boglarka. Concertul, inspirat de un carnaval, s-a caracterizat „printr-o combinație vibrantă de culori și idei, o explozie de mișcare și creativitate și un vârtej de imaginație”. Evenimentul a fost prezentat de jurnalista Laura Lucescu, care a fost și amfitrionul Spectacolului „Tosca”.

În a doua zi de festival, pe 8 mai 2024, a avut loc un concert pentru copii, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava: „Carnavalul animalelor” (dirijor/moderator Dalma Toadere, pian Raluca Rad și Olah Boglarka). Artiștii au fost acompaniați de Liber Artis Orchestra din Iași. „Carnavalul animalelor”, spun artiștii, rămâne una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Saint-Saens și continuă să fie interpretată și iubită de publicul din întreaga lume, pentru farmecul său unic și povestea muzicală pe care o spune.

 

·        Un regal de muzică, interpretare, emoție

 

Pe 10 mai 2024, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, tot în cadrul SymphOpera Fest, a avut loc acțiunea „Operă la puterea a treia” - Conferința „Acorduri pentru educație”. Invitați au fost managerii operelor din București: Daniel Jinga, din Iași: Andrei Fermeșanu, și din Cluj: Florin Estefan, evenimentul fiind moderat de jurnalistul Sorin Avram.

Apoi, sucevenii au participat, tot pe 10 mai 2024, la o întâlnire culturală cu soliștii, corul și orchestra Operei Naționale Române Iași, care au prezentat la Suceava (Casa de Cultură a Sindicatelor) Spectacolul „Tosca”, de Giacomo Puccini, operă în trei acte. „Un spectacol în care s-au reunit peste 130 de artiști și tehnicieni, o punere în scenă cum nu s-a mai făcut la Suceava, cel puțin în perioada de după 1989, un regal de muzică de operă, la care mă bucur că au venit atât de mulți spectatori. Asta înseamnă că sucevenii, dar și spectatorii veniți din toată Moldova își doresc astfel de spectacole, astfel de producții mari, valoroase și ne propunem să nu ne oprim aici”, a transmis Ionuț-Vichentie Ilisoi (CEO director executiv, SymphOpera Fest).

Dirijorul invitat la Spectacolul „Tosca” a fost maestrul Daniela Jinga, managerul Operei Naționale București, care a condus de la pupitrul dirijoral artiștii Operei Naționale Române din Iași. După foarte mulți ani, a fost deschisă fosa Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, proaspăt refăcută, unde au stat de această dată instrumentiștii ieșeni. Distribuția spectacolului: Floria Tosca – Irina Scafaru-Roșu, Mario Cavaradossi – Florin Guzgă, Scarpia – Jean-Kristof Bouton (Londra), Angelotti – Teodor Busnea, Sacristanul – Cezar Octavian Ionescu, Spoletta – Ovidiu Manolache, Sciarrone – Marius-Mădălin Munteanu, Temnicerul – Victor Zaharia, Roberti – Petru Pavel, Păstori – Sofia Elena Neacșu, Lorenzo Marian Moise. Acțiunea operei Tosca are loc la Roma, în timpul ocupației franceze, în timpul Regelui Napoleon, în jurul anului 1800. Povestea se concentrează pe trei personaje principale: Floria Tosca, o cântăreață celebră, Mario Cavaradossi, un artist și revoluționar, și baronul Scarpia, șeful poliției secrete din Roma. Publicul a fost captivat de piesă, o tragedie care escaladează până la un final tulburător și dramatic. Lupta dintre rău și bine, pasiunea, devotamentul, trădarea, toate fiind amplificate de muzica vibrantă și emoționantă creată de Giacomo Puccini. A fost un regal de muzică, interpretare, emoție.  Artiștii au fost aplaudați la scenă deschisă, au primit flori, au fost ovaționați, după o seară magică. Publicul a fost întâmpinat în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, în fiecare seară de spectacol, cu muzică ambientală și un pahar de vin. Oamenii au socializat, au făcut fotografii și au schimbat impresii despre spectacole. 25 de tineri voluntari au muncit în aceste zile pentru ca festivalul să se desfășoare în cele mai bune condiții, mulți dintre ei fiind și membri ai Coralei „Ciprian Porumbescu”. Tinerii au fost răsplătiți cu aplauze și diplome.

 

·        Concertul „Latino-Simfonic”, perfecțiune

 

Pe scena Casei de Cultură Suceava a avut loc sâmbătă, 11 mai 2024, Concertul „Latino-Simfonic”, susținut de soliștii și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, care au adus un concept muzical în premieră la Suceava. Director artistic și prim-dirijor a fost maestrul Mihail Agafița. Publicul a luat parte la „o experiență muzicală unică și vibrantă”. A fost vorba de o fuziune de genuri muzicale din diverse culturi latino, cum ar fi salsa, samba, bassa nova, tango sau merengue, toate integrate într-un cadru simfonic. Concertul oferit sucevenilor de soliștii și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost „o combinație dinamică de ritmuri latine, bogăție simfonică și diversitate culturală”. Ionuț-Vichentie Ilisoi a spus, la finalul concertului, că artiștii de la Chișinău au funcționat „ca un ceas elvețian”. Totul la mers ca la carte. Emoție pură, bucurie, dăruire, ceea ce l-a făcut pe Ionuț-Vichentie Ilisoi să le promită artiștilor din Republica Moldova că vor fi sigur invitați și la următoarele ediții ale SymphOpera Fest. Dăruirea și profesionalismul cu care și-a dirijat orchestra maestrul Mihail Agafița a fost remarcată de public, care nu a încetat să-l aplaude pe el, dar și pe soția acestuia, Viorica Agafița, concertmaestru al acestei orchestre. Aplauze îndelungi au fost primite și de soliștii Tatiana Costiuc, soprană, Octavian Ene (tenor), Serghei Mușat, clarinet, Eugen Negruța, acordeon/bandoneon, Marin Gheraș, nai, Andrei Iurcu, trompetă.

 

·        Pop-Simfonic, șlagăre românești: bisuri și aplauze nesfârșite

 

Concertul „A Tempo”, Pop-Simfonic Românesc, dirijat de Andrei Tudor, compozitor, pianist, s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, duminică, 12 mai 2024, în prezența unei săli pline, cu public entuziast, nostalgic, iubitor de șlagăre românești.

Protagoniștii acestui concert au fost Monica Anghel, un nume de referință în peisajul muzicii ușoare românești, și soliștii Operei Naționale Române Cluj: Florin Estefan, Hector Lopez, Gabriel Mogoșan, Eusebiu Huțan (sucevean), dar și soprana Adriana-Ioana Iacob, care face parte din Corala „Ciprian Porumbescu” Suceava. De asemenea, instrumentiștii din cadrul Concordia Orchestra & Band (Cluj-Napoca) au încântat publicul prezent la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, sub bagheta magică a dirijorului Andrei Tudor. Ca întreg concertul să fie un succes, pe scenă li s-au alăturat singurul cor mixt din România câștigător a două medalii de aur la Jocurile Mondiale Corale (Coreea de Sud, 2023), Corala „Ciprian Porumbescu” (manager Ionuț Vichentie Ilisoi).

Prezentatoarea evenimentului a fost îndrăgita actriță Daniela Nane, care a prezentat și Concertul „Latino-Simfonic”. Ea a încântat publicul și cu câteva versuri pe care le-a recitat, versuri inserate printre momentele muzicale. Actrița a apreciat mult valoarea SymphOpera Fest și i-a felicitat pe organizatori: Ionuț-Vichentie Ilisoi, Alexandra Magazin și Alexandru Semeniuc. Prezent la eveniment, viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi i-a acordat o Diplomă de excelență artistei Monica Anghel, din partea Primăriei Municipiului Suceava, diplomă însoțită de un coș cu flori. Toți ceilalți interpreți au primit flori din partea organizatorilor. După mai multe bisuri, după ce publicul a stat minute în șir și a aplaudat evoluția artiștilor de pe scenă, la final, Ionuț-Vichentie Ilisoi s-a adresat publicului: „Cred că este un moment istoric, aici, la Suceava. Tot ceea ce am făcut cu acest festival, în general. Sper din toată inima că v-ați bucurat de acești minunați artiști pe care astăzi i-am avut alături și sper să ne promită că, dacă vor mai fi ediții, vor fi aici de fiecare dată”.

Organizatorii SymphOpera Fest: Primăria și Consiliul Local al municipiului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Asociația „Sing Bucovina” (președinte Ionuț Vichentie Ilisoi), Novaoptic, Iulius Mall. SymphOpera Fest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.