O echipă de studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, specializarea Energetică și Tehnologii Informatice, a fost răsplătită cu medalie de aur la o importantă competiție internațională de inventică. Inova-Youth Zagreb reprezintă astăzi cea mai mare expoziție de inovații pentru tinerii pasionați de inventică din Europa Centrală și a avut loc în perioada 9-10 mai. Evenimentul la care au fost prezenți peste 400 de elevi şi studenţi din Croaţia, România şi Ungaria a fost organizat de Asociația Inventatorilor din Zagreb, Facultatea de Inginerie Mecanică și Arhitectură Navală din cadrul Universității din Zagreb și mai multe asociații ale tinerilor inventatori din Croația.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de o echipă  formată din Daniel Iulian Flutur, Florin George Baciu și Gabriel Gheorghe Ciuciudău, toți studenți în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, specializarea Energetică și Tehnologii Informatice. Aceștia au prezentat un proiect intitulat ”Solar Mind”, un concept nou dedicat panourilor fotovoltaice, care integrează o serie de senzori și inteligența artificială pentru a putea aproxima durata de viață a acestora prin nivelul de degradare identificat și pentru a sesiza posibile defecte ce pot apărea în funcționarea lor.

Conceptul propus se va regăsi într-un produs ce va trimite notificări în timp real către echipa de mentenanță care deservește instalația fotovoltaică, în cazul în care parametrii monitorizați vor atinge o valoare critică incompatibilă cu funcționarea în zona de randament maxim. Un avantaj al acestei soluții se referă la posibilitatea de colectare și stocare a parametrilor instalației fotovoltaice și va putea în același timp identifica acel panou fotovoltaic care funcționează cu parametri necorespunzători. Printr-o dezvoltare ulterioară se propune deconectarea automată a panoului fotovoltaic din circuitul principal al instalației fotovoltaice, atunci când se identifică o problemă majoră în funcționare, care poate conduce la apariția unui incendiu sau la reducerea semnificativă a parametrilor de șir.

La finalul procesului de jurizare, proiectul ”Solar Mind”, propus şi dezvoltat de cei trei studenţi suceveni, a fost premiat cu medalie de aur şi premiul special al Salonului Inova-Youth 2024.