Noua secție Oncologie a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este aproape gata. Șantierul de la spital a fost vizitat miercuri de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, instituția sub autoritatea căreia se află unitatea medicală. Flutur, însoțit de managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a apreciat ritmul „foarte, foarte bun” în care a lucrat constructorul, astfel că la acest moment 80 la sută din lucrare este realizată, iar în octombrie clădirea va fi finalizată și va avea loc recepția.
Flutur a subliniat că noua secție de Oncologie va dubla numărul de paturi destinate acestei categorii de pacienți, de la 43 de paturi în actualul pavilion, la 86 de paturi. Clădirea, desfășurată pe aproape 5.000 de mp, are 4 etaje și va include atât ambulatoriul de specialitate, cât și câteva camere pentru aparținători. „Practic, <aerisim> la Oncologie toate spațiile, așa cum așteaptă pacienții. Doctorul Calancea și echipa sa sunt foarte, foarte implicați și vreau să le mulțumesc și să-i felicit”, a declarat Gheorghe Flutur.
Președintele Consiliului Județean a reamintit că spitalul din Suceava are în derulare proiecte de aproximativ 20 de milioane de euro, printre care anveloparea clădirii principale, așa-numitul „spital nou”, în valoare de 13 milioane de euro, proiectul de combatere a infecțiilor nosocomiale, de 3,5 milioane de euro, și un proiect pentru ATI la secția Neonatologie, de peste 1 milion de euro. Pentru noua secție Oncologie Consiliul Județean a asigurat o finanțare de 10 milioane de euro.
Ritmul susținut al lucrărilor de la construirea noii secții de Oncologie a fost apreciat și de managerul Alexandru Calancea, mai ales că, potrivit acestuia, numărul de pacienți oncologici care se adresează spitalului din Suceava, atât din județ, cât și din celelalte județe din regiunea Moldovei, este în creștere. „Vin către noi pentru că noi avem astăzi aproape toate metodele de diagnostic, tratament și urmărire a acestor pacienți. Vechiul pavilion de Oncologie îl vom amenaja în perioada următoare pentru screening-ul bolilor oncologice, pentru investigarea pacienților predispuși la afecțiuni oncologice și depistarea lor precoce și, cu ajutorul Consiliului Județean, vom fi al patrulea centru din țară unde vom trata cancerul prin moderna metodă cu radioizotopi”, a afirmat dr. Calancea.
Totodată, acesta a evidențiat că, după finalizarea proiectului de anvelopare a „Spitalului nou”, economia la energie electrică și termică va fi de aproximativ 50 la sută, „care înseamnă aproximativ 70.000 de euro pe lună, bani care vor fi redirecționați către îngrijirea și tratamentul pacienților”. „Suntem încrezători că vom duce cu bine la capăt toate lucrurile”, a mai spus dr. Alexandru Calancea.
Comentarii