Tinerii de la organizația „True Health”, majoritatea absolvenți ai specializărilor Nutriție și Asistență medicală generală de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, derulează în aceste zile un proiect pe care l-au intitulat „Sănătate de la firul ierbii”, la Marginea și la Sucevița. Acțiunea implică o evaluare gratuită a stării de sănătate prin programul „Sănătate în Comunitate”.

Președintele organizației, Adrian Maftean, a arătat că în cadrul programului, care a început luni, 22 iulie, și se va încheia vineri, 26 iulie, au fost evaluate gratuit până joi, la ora 14.30, peste 250 de persoane. Acestea au beneficiat de măsurarea tensiunii arteriale, puls și alte funcții esențiale; determinarea indicelui de masă corporală (IMC) și a compoziției corporale și acordarea de sfaturi personalizate; măsurarea glicemiei pentru identificarea riscului de diabet și alte afecțiuni metabolice; sesiuni de informare și consiliere privind nutriția adecvată, importanța activității fizice și prevenirea bolilor cronice.

Adrian Maftean a subliniat că proiectul ,,Sănătate de la firul ierbii” se adresează tuturor membrilor din comunitate, atât asigurați, cât și neasigurați medical. „Suntem prezenți, timp de 5 zile, pentru a evalua, a ghida și a sprijini. Vrem să încurajăm oamenii să ia măsuri preventive și să adopte obiceiuri sănătoase care să le îmbunătățească calitatea vieții pe termen lung, oferindu-le informații valoroase despre ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos", a spus tânărul.

Procedurile de evaluare a stării de sănătate sunt gratuite, în intervalul orar 10.00-17:00, concomitent la Căminul Cultural din Marginea și la Sucevița, în parcarea de la mănăstire. Vineri este ultima zi din această sesiune, când mai pot fi găsiți în locurile menționate.

Încurajat de adresabilitatea acestei prime ediții, realizată cu sprijinul logistic al primăriilor din Marginea și din Sucevița și prin implicarea voluntară a membrilor și specialiștilor din organizație, Adrian Maftean a declarat că intenționează să permanentizeze acțiunea, care este orientată în principal către comunitățile rurale.