„Sala de detenție” în care un elev problemă poate fi „izolat” în timpul unei ore de curs este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al elevului, document care a fost trimis deja de Ministerul Educației către Monitorul Oficial.
Documentul va intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025.
Statutul Elevului prevede că „în cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.
În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, menționează Ministerul Educației.
Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.
Introducerea unei săli de pedeapsă, în care elevii care deranjează orele să fie mutați, a fost vehiculată încă din luna iunie, stârnind numeroase controverse.
Sindicatele din educație și asociațiile de elevi nu au susținut această măsură, considerând-o exagerată și ineficientă.
Ligia Deca, ministrul Educației, a adus o serie de lămuriri despre această nouă prevedere: „Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm
nevoile fiecărui elev din sala de clasă”.
· „Sancțiuni actualizate”
Tot în forma nouă a Statutului Elevului sunt consemnate și o serie de „sancțiuni actualizate (conform Legii 198/2023)” pentru elevi. Acestea sunt: observație individuală/mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii, exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile.
În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifică, respectiv anula, și decizia de scădere a notei la purtare.
Comentarii