Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava a relaxat restricțiile impuse la donarea de sânge în data de 20 august a.c., în municipiul Suceava și comunele Fântânele, Bosanci, Ilișești și Ipotești, după apariția unor cazuri de infecție cu virusul West Nile, transmis de țânțari.
Directoarea Centrului de Transfuzie, dr. Maria Pilat, a declarat că restricții mai sunt menținute doar în focare, adică în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava și în localitățile Fântânele, Bosanci, Ilișești și Lisaura, până la împlinirea termenului de supraveghere de 28 de zile de la diagnosticarea cazului. Acest termen expiră în data de 15 septembrie pentru Suceava, Bosanci și Fântânele, 18 septembrie pentru Ilișești și 27 septembrie pentru Lisaura.
Dr. Pilat a precizat că sângele recoltat de la donatori este trimis la laborator la București pentru a fi testat și pentru virusul West Nile. La această dată, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava dispune de stocuri suficiente și restricțiile care sunt încă păstrate nu afectează aprovizionarea cu sânge a spitalelor.
În județul Suceava s-au înregistrat în luna august 5 cazuri de infecție cu West Nile, dintre care unul soldat cu deces. Boala a fost confirmată la trei octogenari din municipiul Suceava, Fântânele și Bosanci, ultimul dintre aceștia pierzând lupta cu boala; la un bărbat în vârstă de 69 de ani, din comuna Ilișești, și la un pacient în vârstă de 44 ani, din Lisaura.
Infecția cu West Nile este de cele mai multe ori asimptomatică, cca 20% dintre cei infectați au simptome minore, ca la o gripă ușoară, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, greață și vărsături. Uneori pacienţii pot prezenta erupții cutanate pe gât, trunchi, mâini și picioare.
Mai puțin de 1% dintre persoanele infectate dezvoltă complicații neurologice severe, cu febră, durere de cap severă, rigiditatea gâtului, convulsii, dezorientare etc.. Aceste cazuri sunt clasificate în trei categorii: meningita West Nile, encefalita West Nile şi paralizie flască. Cel mai important factor de risc pentru complicațiile neurologice îl reprezintă vârsta înaintată; riscul creşte semnificativ în rândul persoanelor peste 50 de ani. Copiii infectaţi cu virusul West Nile au durata spitalizării mai scurtă, mai puţine simptome neurologice şi o mai bună revenire după boală, iar mortalitatea este mai mică.
Pentru virusul West Nile nu există un tratament specific, gestionarea îmbolnăvirii se concentrează pe ameliorarea simptomelor.
Perioada de incubație pentru acest virus la oameni este în medie de 2-6 zile, dar se poate ajunge până la 14 zile, în special în cazul persoanelor cu imunitate scăzută.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virus transmis de țânțari Direcția de Sănătate Publică Suceava recomandă să se evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea de substanțe chimice care țin aceste insecte la distanță; utilizarea de plase de protecție la ferestre pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în casă; desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer din gospodărie.
Comentarii