Mii de oameni s-au bucurat joi seară de un spectacol grandios, în ciuda ploii și a temperaturilor scăzute, o seară în care muzica, dansul, emoția, jocurile de lumini, bucuria de a fi împreună s-au împletit într-o armonie perfectă, transformând a XI-a ediție a Simfoniilor de Toamnă într-un eveniment memorabil.

A fost o poveste de succes, o poveste care vorbește despre artă, în diversele ei forme, despre efectele pe care le are muzica asupra oamenilor, poveste „scrisă” de Clubul Rotary Suceava-Bucovina.

Anul acesta, organizatorii au repoziționat scena, tocmai pentru a oferi o acustică superioară și o vizibilitate mai bună publicului. Au fost așezate 7.000 de scaune, cu 1.000 de scaune mai mult față de ediția anterioară.

Organizatorii au creat un decor de vis, din care nu au lipsit aranjamentele florale, în culorile toamnei, tonuri suave ale soarelui la apus (ruginiu, portocaliu, galben), dar și roșu, maro, verde, o desfătare pentru suflet. Tabloul Simfoniilor a fost completat de grafica deosebită, care a putut fi văzută de public și pe ecrane gigant montate de o parte și de cealaltă a scenei, de efectele luminoase, jocul de lasere, jocul de flăcări, dar și artificiile și confetti.

O imagine colorată venea și din partea publicului, care se adăpostea sub umbrele multicolore și sub pelerine, dornic să rămână până la finalul concertului, în ciuda vremii capricioase.

Amfitrionii ediției a XI-a a Simfoniilor de Toamnă au fost sucevenii Cătălina Bălăceanu, membră a Clubul Rotary Suceava-Bucovina, aproape de acest eveniment încă de la prima ediție, și Cătălin Anchidin, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de comunicare de film din România și membru al Academiei Europene de Film. Cu ani în urmă, Cătălina Bălăceanu și Cătălin Anchidin au lucrat împreună la radio, iar joi seară au fost alături pe scenă și au fost primiți cu aplauze de public.

Cu farmec, cu umor, bine documentați, cei doi prezentatori au adus, pe rând, în fața miilor de spectatori, artiști foarte cunoscuți și îndrăgiți de public, unii dintre ei pentru prima dată pe scena suceveană.

 

•        Eleganță, bun-gust, muzică de calitate

 

Au fost mai bine de trei ore în care muzica a triumfat, în ciuda vremii nefavorabile. Eleganța și bunul-gust au cucerit scena și publicul. Artiștii orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta maestrului dirijor Cristian Spătaru (cel mai tânăr dirijor care a fost invitat la Simfonii de Toamnă), au acompaniat-o, în prima parte a concertului, pe Paula Seling, una dinte cele mai apreciate artiste ale muzicii românești. O surpriză foarte plăcută a serii a fost și prezența lui Mark Oselski, pianist și compozitor de excepție, care a fascinat publicul în concertele sale și care a acompaniat-o la pian pe Paula Seling, completând performanța orchestrei simfonice de la Bacău.

Paula Seling, elegantă, plină de grație, a interpretat cele mai iubite melodii ale sale, dar a venit și cu câteva surprize muzicale.

Sucevenii au aplaudat-o îndelung (în ciuda faptului că pe parcursul recitalului său a plouat mereu). O artistă completă, care de fiecare dată când urcă pe scenă, prin tot ce face, înnobilează suflete, electrizează.

Paula Seling a interpretat mai multe piese îndrăgite de public, piese care au consacrat-o: „Timpul”, „Nu privi în jos”, „Ce bine că ești”, „I won’t light a candle”, „Dor în destin”, „După noapte vine zi”, „Inima ce inima mi-a dat”, „Dulcea și tandra mea fiară”.

 

  • Suceava, pentru câteva ore, universul muzicii clasice     

 

După recitalul Paulei Seling,tot o surpriză a acestei ediții a Simfoniilor de Toamnă, a urcat pe scenă și a evoluat Corala „Bucovina”, coordonată de preot profesor Lucian Tablan Popescu, corală formată din 50 de tineri talentați care fac parte din două ansambluri corale excepționale: Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava (multipremiată în țară și străinătate) și Corala de băieți a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava. Evoluția coralei a fost spectaculoasă și a completat perfect tabloul artistic al Simfoniilor.

Alături de artiștii orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău au urcat pe scena Simfoniilor de Toamnă și patru perechi de balerini profesioniști, de la Opera Națională din Iași. Ei au schimbat mai multe costume, dansând pe mai multe ritmuri, pe scenă, în fața muzicienilor şi a miilor de suceveni. Coregrafia pe care au pregătit-o balerinii, „o fuziune de grație și pasiune”, a contribuit la conturarea unei seri de basm, seară magică pe care spectatorii au savurat-o din plin.

Simfoniile de Toamnă au continuat cu invitații speciali ai serii, pentru prima dată pe scena suceveană, soprana Valentina Nafornița, una dintre cele mai apreciate soprane ale generației sale, care a declarat că „vrea să lase în urmă mai mult decât o simplă performanță artistică”, și tenorul – fenomen al momentului Dumitru Mîțu, ambii din Republica Moldova. Ei au fost primiți cu aplauze de public. Artiștii au interpretat, separat, dar și în duet, mai multe piese muzicale celebre pe scena Simfoniilor de Toamnă, acompaniați de Filarmonica „Mihail Jora”, sub bagheta lui Cristian Spătaru.

Vocile lor s-au armonizat perfect, având o tehnică formidabilă. Prin vocile și repertoriul ales de artiști, Suceava a devenit universul muzicii clasice, unde s-au auzit uverturi, arii și duete din opere celebre, semnate de compozitori precum Richard Wagner, Giacomo Puccini („Anul acesta este sărbătorit Puccini, îl ador, este unul dintre compozitorii mei preferați”, a spus Valentina Nafornița). Un moment deosebit din spectacol a fost interpretarea unui fragment din „La Bohème”, compozitor Giacomo Puccini, de către soprana Valentina Nafornița și tenorul Dumitru Mîțu. Publicul a fost fermecat de muzica unor compozitori celebri, în interpretarea unor artiști remarcabili invitați la Simfonii de Toamnă, ediția a XI-a: Richard Wagner - Zborul Walkiriilor – Walkiria; Georges Bizet - Entr’acte – Carmen; Georges Bizet - A deux cuartos – Carmen; Georges Bizet - La eur que tu m’avais jetée – Carmen; Antonin Dvorak - Mesicku na nebi – Rusalka; Giacomo Puccini - O soave fanciulla - La Boheme; Serghei Prokofiev - Dansul Cavalerilor - Romeo și Julieta; Aleksandr Porrievici Borodin - Dansurile polovțiene - Cneazul Igor; Richard Wagner - Corul pelerinilor – Tannhauser; Francesco Cilea - È la solita storia del pastore; Alfredo Catalani - Ebben ne andrò lontana - La Wally; Giuseppe Verdi - Parigi, o cara - La Traviata; Piotr Ilici Ceaikovski - Poloneza - Evgheni Oneghin; Giacomo Puccini - E lucevan le stelle – Tosca; Jules Massenet - Saint Sulpice – Manon; Giacomo Puccini - Intermezzo - Manon Lescaut; Franz Lehár - Dein ist mein ganzes Herz; Franz Lehár - Meine Lippen Sie kűssen so heiss; Eugen Doga – Vals; Eugen Doga - Ochiul tău iubit.

Surpriza de final a fost interpretarea piesei „Cântă Cucu-n Bucovina” de către soprana Valentina Nafornița. Totul a culminat cuspectacolul de lasere şi focul de artificii, multe aplauze și o stare de bine generalizată.

 

  • Simfoniile reunesc! Simfoniile ne aduc împreună!

 

După cum susțin reprezentanții Clubului Rotary Suceava-Bucovina, Simfoniile de Toamnă, eveniment emblematic al Sucevei, este o realizare posibilă doar cu sprijinul partenerilor din mediul privat.

„Organizarea unui proiect atât de vast, fără finanțare publică, ci exclusiv prin contribuții private, reprezintă o adevărată provocare. Aducerea artiștilor de calibru internațional, a orchestrelor simfonice, a echipamentelor de scenă, iluminat și sonorizare, cu efectele speciale, cum ar fi focurile de artificii, necesită un efort considerabil. <Simfoniile reunesc!>, <Simfoniile ne aduc împreună!>. Mulțumim partenerilor și sponsorilor celei de-a XI-a ediții a Simfoniilor de Toamnă. Simfoniile reprezintă mai mult decât muzică, înseamnă o comunitate unită prin artă și emoție. Simfoniile aduc sucevenii împreună. Împreună construim imagini și amintiri memorabile!”, a transmis managerul proiectului Simfonii de Toamnă, Dan Cușnir.

Și președintele Rotary Club Suceava-Bucovina (2024-2025), Adrian Rusu, susține că anul acesta proiectul Simfonii de Toamnă s-a bucurat de deschiderea unui număr impresionant de antreprenori din Suceava. „Împreună cu Rotary, au decis să întoarcă comunității din reușitele și bucuria lor prin acest proiect. Le mulțumim!”, a completat Adrian Rusu.

 

•        Donații pentru „fetele de aur”

 

Ca în fiecare an, Simfoniile de Toamnă au avut și o parte caritabilă. Organizatorii au făcut apel către spectatori să facă donații pentru sprijinirea „unor fete de aur”.

Este vorba de Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, coordonată de preot profesor Lucian Tablan Popescu. Mai mulți tineri voluntari au mers printre spectatori cu urne pentru ca aceștia să poată dona bani. În acest fel, „fetele de aur” sunt încurajate să nu abandoneze această pasiune pentru muzica corală și să reprezinte cu cinste numele Sucevei pe marile scene ale lumii, de unde să se întoarcă, la fel cum au făcut-o și până acum, cu medalii strălucitoare, cu trofee și cu aprecieri din partea unor jurii internaționale.

Datorită organizatorilor, partenerilor oficiali, sponsorilor, artiștilor și, nu în ultimul rând, unui public generos, curajos, având în vedere că a făcut față intemperiilor, și de această dată vorbim de Simfonii de Toamnă, un spectacol de succes desfășurat în Bucovina, în inima municipiului Suceava, care va avea ecouri în timp, de care se va vorbi încă multă vreme.