Miercuri, 9 octombrie, Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a vizitat noua Bază Nautică din Fălticeni, construită în Complexul „Nada Florilor”. Baza, una dintre cele mai moderne din România, reprezintă o investiție de peste 5,5 milioane de lei, fonduri alocate de Primăria Fălticeni și Consiliul Județean Suceava. Finalizată și recepționată în luna august, baza este deja funcțională, oferind condiții optime de antrenament pentru canotorii de la CSM Suceava, CSS „Nicu Gane” Fălticeni și ACS „Nada Florilor”, sub îndrumarea antrenorilor Ioan Despa, Vasile și Ana Avrămia.
Evenimentul a fost unul special, cu participarea unor sportivi de talie mondială, printre care și canotori medaliați la Olimpiada de la Paris, o parte dintre ei debutând și formându-se la Fălticeni. Printre ei s-au numărat Andrei Sebastian Cornea, Maria Magdalena Rusu, Ancuţa Bodnar, Ioana Vrânceanu, Florin Arteni, Ciprian Tudose, Roxana Anghel, Ionela Cozmiuc, Florin Bogdan Horodișteanu, Mugurel Semciuc, Iuliana Semciuc, Maria Lehaci, Emanuela Ioana Ciotău, Dorin Alupei - antrenorul lotului olimpic, antrenorul federal şi preşedintele interimar al Federaţiei Române de Canotaj, Valentin Gavril, Vasile Oşean, medicul lotului naţional de canotaj.
Alături de canotori, prietenii şi rudele acestora au fost primarul Gheorghe - Cătălin Coman, subprefecţii Florin Sinescu şi Gheorghe Apetrii, preşedintele ales al CJ Suceava, Gheorghe Şoldan, fostul subprefect Ioan Cristian Şologon, inspectorul şcolar general adjunct Gabriel Matei, şefi ai instituţiilor descentralizate, conducerea CSM Suceava şi antrenori de la cluburile sportive din Fălticeni.
Județul Suceava este o pepinieră importantă pentru viitorii campioni olimpici și mondiali ai României
În cadrul vizitei, Elisabeta Lipa, canotoarea care a obţinut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase olimpiade, a fost de 25 de ori campioană a României şi în anul 2000 a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj, a precizat că la Fălticeni va funcţiona un Centru Naţional de Canotaj pentru Juniori şi a sugerat autorităţilor locale şi judeţene să investească în acest sport pentru că judeţul Suceava este o pepinieră extrem de importantă a României în canotaj, fiind o sursă principală de recrutare a viitorilor campioni olimpici și mondiali. Pentru a ajunge să urce pe podium, Elisabeta Lipă i-a îndemnat pe cei peste 50 de sportivi care fac performanţă la cele trei cluburi sportive care se pregătesc aici, CSM Suceava, CSS „Nicu Gane” Fălticeni şi ACS „Nada Florilor”, să aibă ca prioritate învăţătura, pentru că „pentru a fi un bun sportiv trebuie să ai rezultate foarte bune la învăţătură”.
„Sportul de performanţă te restrânge de la anumite lucruri pe care voi le vedeţi al colegii voştri care nu fac performanţă. Sunteţi modele pentru ei şi voi trebui să îi trageţi după voi. Performanţa este foarte frumoasă, dar este al naibii de grea. Când ajungi acolo sus, uiți și cât ai muncit, cât te-ai sacrificat, cât ai plâns, și cât te-ai bucurat. Acesta-i sportul, indiferent de domeniu. Sunt tare mândră de voi, în primul rând că ați ales să faceți performanță, ați ales să faceți un sport atât de frumos, chiar dacă ați auzit că este foarte greu. Nu este greu când îți place să faci canotaj, și aș dori să vă văd pe toți pe podiumuri mondiale, europene și olimpice. Aveți aici, lângă voi, exemple vii, tineri care au plecat de aici, de la Fălticeni. Întrebați-i cum e, ce trebuie să faceți. Lucrurile cele mai frumoase și rezultatele cele mai mari vin atunci când echipa din care faci parte știe ce vrea.
Dar trebuie să știți că la vârsta voastră pe primul loc este cartea”, a fost mesajul Elisabetei Lipă.
Canotajul românesc a devenit mai bogat în baze sportive
România continuă să își îmbunătățească infrastructura sportivă, iar canotajul beneficiază acum de o nouă bază nautică. Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, și-a exprimat bucuria și mândria față de această realizare, comparând transformarea recentă a noii baze sportive cu o adevărată renaștere.
„Nici nu mai vreau să îmi aduc aminte cum arăta această bază și cum arată acum”, a spus Lipă, subliniind că succesul nu vine ușor, dar este rezultatul unei munci susținute. „Sportul de astăzi, canotajul românesc, a devenit mai bogat în baze sportive. Sper ca acest exemplu să fie urmat și de alți primari, pentru că sportul românesc are nevoie de astfel de inițiative”, a spus Elisabeta Lipă.
Elisabeta Lipă a susținut, de asemenea, deschiderea unui centru național de pregătire pentru juniori în Fălticeni, lăudând zona pentru tradiția sa în formarea campionilor: „Suceava are aer curat, mâncare bio și părinți care își încurajează copiii să muncească, iar asta este cheia succesului.”
În discursul său, Lipă a amintit și de drumul dificil pe care l-a parcurs de când a preluat conducerea federației, când canotajul românesc părea să fi pierdut strălucirea de altădată. Totuși, cu determinare și o echipă dedicată, România a revenit în elita mondială, pregătindu-se pentru o nouă generație de campioni.
„Când am ajuns la conducerea federaţiei am zis că voi face și ce nu depinde de mine ca să readuc și să retrăiesc sentimentele de mândrie și bucurie pe care le-am trăit eu la Jocurile Olimpice și o să fac tot posibilul să readuc această tradiție. Și vreau să vă spun că Jocurile Olimpice de la Paris au semănat cu cea mai bogată ediție a Jocurilor Olimpice la Canotaj, Barcelona 1992. Deci, atunci când vrei, sigur poți. Atunci când vrei să realizezi lucruri mărețe, că nici domnul primar singur nu reușea, a avut nevoie de o echipă, dacă știi să-ți cauți și să-ți alegi echipa care să gândească și să-și dorească la fel ca tine, nu există să nu reușești.
Vom crește aici viitorii campioni ai României, iar această bază are toate condițiile pentru a susține marea performanță”, a încheiat Elisabeta Lipă.
O investiție necesară pentru viitorii campioni ai României
Inaugurarea noii baze nautice din Fălticeni marchează un moment important pentru canotajul românesc. Primarul Cătălin Coman a vorbit despre importanța acestei realizări, subliniind că baza este deja funcțională și dedicată pregătirii viitorilor campioni.
„E un moment frumos și mult așteptat de sportivi, antrenori și de foștii campioni care au trecut pe aici. Mulți dintre ei și-au început drumul la Fălticeni, iar investiția în această bază poate fi punctul de plecare pentru o nouă generație de performeri”, a declarat primarul Cătălin Coman.
Primarul Gheorghe Cătălin Coman a evidențiat rolul esențial al echipei, atât în sport, cât și în realizarea acestui proiect: „Chiar dacă canotajul pare un sport individual, succesul vine din muncă de echipă. Rezultatele extraordinare obținute anul acesta la Jocurile Olimpice de la Paris și la Campionatele Mondiale și Europene ne arată că suntem la nivel de excelență în canotaj, un sport extrem de competitiv, unde suntem invidiați de multe alte țări.”
Primarul Cătălin Coman a subliniat că nu au fost organizate festivități de deschidere, preferând ca baza să fie pusă imediat la dispoziția sportivilor: „De o lună, copiii se antrenează aici. Nu am făcut nicio deschidere festivă, pentru că această investiție este în primul rând pentru ei. Așteptăm festivitățile când va răsuna Imnul Național la competițiile internaționale.”
În final, Cătălin Coman și-a exprimat încrederea în potențialul județului Suceava: „Suceava are un potențial uriaș și merită să investim în sport și în copii. Sunt convins că vom auzi multe lucruri frumoase de la acești tineri care învață acum tainele canotajului.”
Primarul Cătălin Coman, un exemplu de bune practici pentru România
Gheorghe Șoldan, președintele ales al Consiliului Județean Suceava, l-a felicitat pe primarul Cătălin Coman pentru realizarea bazei nautice din Fălticeni, considerând această investiție un model pentru întreaga țară. Șoldan a subliniat importanța sprijinului acordat tinerilor sportivi și a evidențiat că, deși investiția nu a fost foarte mare, impactul asupra tinerilor și sportului românesc este semnificativ.
„Îl felicit pe domnul primar Cătălin Coman pentru că a arătat că se poate. Este un exemplu de bune practici nu doar pentru județul Suceava, ci pentru întreaga Românie. Investiția nu a fost atât de mare, dar uitați cât de necesară este pentru copii”, a declarat Gheorghe Șoldan.
Acesta a mulțumit și Elisabetei Lipă pentru prezență și sprijinul acordat, subliniind că astfel de exemple de succes sunt esențiale pentru a motiva viitoarele generații de campioni: „Prin exemplul dat de dumneaei și de campionii prezenți aici, putem inspira copiii să ajungă mari performeri. Le mulțumim pentru ceea ce au făcut, iar acum și autoritățile locale vin în sprijinul lor cu un centru de pregătire așa cum trebuie.”
Gheorghe Șoldan a reafirmat angajamentul autorităților locale de a susține sportul sucevean și a promis că vor continua să dezvolte inițiative și programe pentru tinerii sportivi: „Suntem mândri de fiecare succes și vrem să fim alături de sportivi nu doar când sunt premiați, ci în fiecare zi. Acești copii merită ce este mai bun.”
De asemenea, președintele ales al CJ Suceava a anunțat planuri de a adopta modele de succes din alte județe, cum ar fi cel de la clubul sportiv Bistrița, pentru a dezvolta mai multe secții sportive și a investi în sportul românesc: „Împreună cu autoritățile locale din Fălticeni și Suceava, vom face tot ce putem pentru a susține performanța.”
Timp de 30 de ani, nu s-a făcut nimic la Baza Nautică
Baza nautică din municipiul Fălticeni a intrat în administrarea CSM Suceava din anul 1991 pentru pregătirea canotorilor juniori de la CSS „Nicu Gane” Fălticeni şi CSM Suceava. Ajunsese într-o stare deplorabilă pentru că, timp de 30 de ani, aici nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea spaţiilor în care se află hangarul şi vestiarele.
În luna septembrie 2021 Baza Sportivă Nautică Fălticeni a fost transferată din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Clubul Sportiv Municipal Suceava în domeniul public al municipiului Fălticeni prin Hotărâre de Guvern. Scopul acestui transfer a fost modernizarea bazei nautice şi dotarea acesteia cu toate facilităţile necesare pregătirii sportivilor de performanţă din canotajul românesc.
Noua Baza Nautică din Fălticeni a fost construită în decurs de 12 luni, respectând standardele internaţionale. Clădirea include două săli, una pentru şedinţe tehnice, dotată cu aparatură audio-video destinată analizării curselor din marile competiţii, conferinţe şi întâlniri oficiale, o sală pentru antrenamente la ergometru pe timpul sezonului rece şi când vremea este neprielnică, două terase pentru antrenamente şi relaxare. Tot în aceeaşi clădire se mai află un imens hangar pentru ambarcaţiuni, spaţii pentru sportivi şi antrenori, vestiare pentru băieţi şi fete, duşuri şi grupuri sanitare, vestiar şi grup sanitar pentru profesorii antrenori, depozit pentru materiale sportive. Sistemul de încălzire este asigurat cu panouri fotovoltaice.
Baza Nautică „Nada Florilor” dispune de locuri de parcare, alei de acces, spații verzi și spațiu de acces pietonal spre malul iazului Șomuz, astfel încât canotorii să poată transporta în siguranță bărcile până la luciul apei.
Prin această nouă bază nautică și prin viitorul Centru Național de Canotaj pentru Juniori, Fălticeni se conturează ca un pol esențial pentru formarea noilor campioni ai României.
Comentarii