Muzica de fanfară a fost la ea acasă la Calafindești pe aproape tot parcursul zilei de sâmbătă, 26 octombrie. Cea de a XVI-a ediție a Festivalului Fanfarelor Țărănești și-a consumat povestea, una care în acest an a fost susținută, în premieră, de Ministerul Culturii, care a finanțat acest proiect cultural.

Au participat zece fanfare țărănești, iar altele două care confirmaseră prezența au declinat totul în ultimul moment.

Festivalul a început cu o paradă pe principala stradă din Calafindești. Cele zece formații, ale căror membri erau îmbrăcați în costume tradiționale, și-au prezentat o parte din repertoriul pe care îl au.

La intrarea în Ateneul Popular din Calafindești, fiecare fanfară populară a fost întâmpinată de primarul Adrian Frîncu, venit direct din sediul instituției unde a avut loc procedura de învestire pentru cel de al doilea mandat în fruntea comunei, acolo unde a depus și jurământul de credință alături de consilierii locali aleși.

Ulterior, explozia de sunet s-a mutat în interiorul Ateneului Popular, unde juriul format din Alexandru Havriliuc, Bogdan Cotruț, Ghiocel Cioltan, Romeo Grosu și Marcel Dupu a avut o misiune dificilă în departajarea celor zece fanfare prezente la festival.

În final, marele premiu în valoare de 6.000 de lei a revenit Fanfarei ”Trandafirul” din Calafindești.

Au fost acordate și alte premii, printre care Premiul ”Viorel Leancă” pentru cel mai tânăr interpret, distincție care i-a fost acordată lui Cristi Vieru, în vârstă de 10 ani, de la Fanfara ”Zamostea”.

”Cânt la trombon de trei luni și am fost inspirat de fratele meu mai mare, care cântă și el în fanfara din Zamostea pe care o și conduce. Vreau să cânt de acum mult timp în fanfară”, a mărturisit Cristi Vieru.

”Acest festival al fanfarelor țărănești este deja unul de tradiție deja și sperăm să continue cât mai mult timp. Mi-aș dori o prezență mai mare a tinerilor în astfel de fanfare, pentru că fără ei această tradiție se poate pierde. Până la urmă este o parte a identității noastre de la sate, una cu care bunicii și părinții noștri au crescut și au dus-o mai departe. Mulțumesc celor de la Ministerul Culturii că s-au implicat în acest proiect și sper să o facă și pe mai departe”, a precizat Adrian Frîncu, primarul comunei Calafindești.