Frumusețea pădurilor dominate de carpen (Carpinus betulus), dintr-un canton silvic administrat de Direcția Silvică Suceava, a fost prezentată recent de Regia Națională a Pădurilor, pe pagina proprie.
Superbul peisaj hibernal, cu tinerii carpeni îmbrăcați într-o manta albă, de gheață, a fost surprins la Ocolul Silvic Dolhasca.
Arboretul pur este o pădure formată în proporție de peste 75% dintr-o singură specie de arbori și este rezultatul condițiilor naturale favorabile unei anumite specii, fie intervenției umane prin regenerare artificială sau selecție.
Carpenul este o specie extrem de rezistentă, tolerează geruri de până la -35°C și înghețuri târzii, instalându-se în “găurile de ger” unde chiar fagul sau bradul ezită. Are nevoie de căldură estivală, dar nu suportă seceta sau uscăciunea. Preferă solurile fertile, însă pe cele compacte și cu regim hidric variabil crește doar cu dificultate.
Arealul său se întinde din Europa până în Asia de sud-vest, inclusiv în România. Este o specie caracteristică zonelor de câmpie și deal, formând păduri mixte alături de stejar, gorun, ulm și alte specii. În Carpați, poate fi întâlnit la altitudini de până la 1200 m, spun specialiștii RNP Romsilva.
Comentarii