Seria „dezvăluirilor” pe care noua conducere a Primăriei Suceava o face cu privire la retrocedările imobiliare în baza cărora s-a făcut ulterior extinderea unui chioșc pe Mărășești continuă cu alte locații, terenuri virane, care între timp au căpătat altă utilitate, de la extinderi de terase/restaurant, la parcări private.

„Chiar dacă nu se va sesiza nicio autoritate a statului, mergem înainte cu tot ceea ce descoperim. Am promis adevăr, livrăm adevăr! Aceste dezvăluiri fac parte din ciclul <Să nu uiți, Darie!> pentru ca nimeni, niciodată, să nu își mai permită să trateze Suceava ca pe ceva personal, să împartă terenul cum vor ei fără să se urmărească protejarea intereselor patrimoniale ale municipiului Suceava.

Despre lăcomie și despre interese personale în detrimentul intereselor comunității, episodul 3: Schemă diabolică prin care dreptul de proprietate al unui cetățean a fost fragmentat în 7 parcele de teren care au acoperit nevoile imobiliare a 7 destinatari finali”, spune viceprimarul Dan Cușnir într-un comunicat transmis luni seara.

Personajele principale în „poveste”, conform acestuia, sunt:

„Ioan Ciutac - în prezent secretar general al municipiului Suceava, care printre atribuții <contrasemnează pentru legalitate dispozițiile Primarului și ale Consiliului Local; asigura transparența și comunicarea către autorități și instituţii publice>. În perioada la care facem referire a fost șef al Serviciului Cadastru și Fond Funciar din Primăria Suceava, devenind ulterior secretar general al municipiului Suceava.

Ioan Florișteanu a fost inițial angajat al Serviciului Cadastru și Fond Funciar, devenind ulterior șeful acestui serviciu. Practic, încă din perioada 1992-1996, Ioan Ciutac a lucrat împreună cu Ioan Florișteanu, <tripleta de aur> a retrocedărilor imobiliare din Suceava fiind ridicată la grad de <tripletă diabolică> începând cu anul 2004, când Ion Lungu a devenit primarul Sucevei”.

Subiectul vizează tot retrocedarea suprafeței de 4.100 mp solicitată de urmașii lui Ion Magazin, decedat în 1995, prezentată pe larg în edițiile anterioare.

„De menționat este faptul că punerea în posesie s-a făcut fragmentat în 7 parcele diferite, în 7 zone diferite din intravilanul municipiului Suceava, deși Hotărârea Judecătorească face referire clară la <o suprafață de 4.100 mp teren echivalent și/sau valoric pentru suprafață de 4.100 mp teren extravilan>. Fragmentarea în 7 parcele s-a făcut pentru a satisface niște nevoi ale celor 7 beneficiari finali fără să se urmărească protejarea intereselor patrimoniale ale municipiului Suceava”, explică Dan Cușnir, în analiza întocmită.

Ideea e că la aproape jumătate de an de când instanța a decis punerea în posesie a unicului moștenitor și la câteva luni de la emiterea titlului de proprietate, Ioan Florișteanu este numit mandatar al urmașei pentru toate cele 7 parcele de teren fragmentate și atribuite din Domeniul Public.

„Deci, cel care a semnat tot fluxul împroprietăririlor pentru Magazin Ion/Ciobica Ileana devine de fapt beneficiar și vânzător al acestor 7 parcele de teren. Această schemă diabolică nu putea să aibă loc fără concursul și susținerea lui Ioan Ciutac, șeful lui Florișteanu Ioan și secretarul general al municipiului Suceava, și a lui Ion Lungu, fostul primar al municipiului Suceava”, consideră viceprimarul Dan Cușnir.

El a prezentat actele de vânzare care au fost întocmite ulterior având ca mandatar la vânzător pe Ioan Florișteanu: „Respectăm principiul <cumpărătorului de bună credință>, dar este greu de acceptat faptul ca angajați ai Primăriei Suceava au fragmentat terenul inițial în exact suprafețele de care aveau nevoie beneficiarii de facto, finali, ai acestor tranzacții, după cum urmează:

·        O Policlinică din zona Bazar cumpără o suprafață de 470 mp

·        Un restaurant de pe str. Universități cumpără suprafața de 700 mp

·        Trident de pe strada Mărășești cumpără suprafața de 100 mp

·        Adrian Arămescu cumpără de la mandatarul Ioan Florișteanu suprafața de 220 mp în Burdujeni, pe Calea Unirii

·        Mason One Product SRL cumpără suprafața de 2.070 mp pe strada Zamca nr. 39

·        Micba Imobiliare SRL cumpără suprafața de 400 mp pentru blocul din zona Cartodrom

·        Un restaurant din centrul Sucevei cumpără suprafața de 140 mp pe strada Republicii.”

Viceprimarul Dan Cușnir trage concluzia că „nu s-a urmărit nicio clipă protejarea intereselor patrimoniale ale municipiului Suceava” și că întârzierea evidenței cadastrale la zi a fost intenționată, pentru că „ar fi scos la iveală toate nelegiuirile și neregulile din aplicarea restituirii proprietăților conform Legii 18, precum și terenurile dintre blocuri aflate la dispoziția <minicomisiei> de fond funciar din Primăria Suceava”.