Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis o atenționare în ceea ce privește pericolul reprezentat de căpușe și o serie de recomandări pentru populație.

Deoarece căpușele trăiesc în iarbă înaltă, în zonele forestiere sau ierboase se recomandă evitarea zonelor cu vegetație densă și purtarea hainelor adecvate în timpul plimbărilor prin parcuri și prin pădure, respectiv haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, de preferabil de culoare deschisă pentru a vedea imediat eventuala prezență a insectelor. Pentru a reduce riscul de expunere, pielea trebuie acoperită cât mai mult posibil. Atunci când petreceți timp în aer liber, evitați să vă așezați direct pe sol sau pe iarbă. Folosiți pleduri și pături de culoare deschisă, pentru picnic.

Din farmacie se pot cumpăra substanțe împotriva căpușelor, care se pot aplica fie pe piele, fie pe îmbrăcăminte, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %. Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte și folie de protecție.

La revenirea dintr-o zonă în care ar putea exista căpușe, se recomandă o inspectare atentă a hainelor, pielii și părului pentru a vedea dacă nu sunt căpușe atașate. De asemenea, în cazul celor care au câini pe care îi scot la plimbare în spațiile verzi, trebuie verificate și aceste animale de companie, iar în cazul în care se depistează prezența căpușelor acestea trebuie îndepărtate cât mai repede posibil.

Dușul zilnic și verificarea părților moi, cu piele fină (sub brațe, zona capului, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic) permit detectarea eventualelor insecte.

„Protecția împotriva căpușelor este esențială pentru prevenirea bolilor transmise de acestea, cum ar fi boala Lyme și encefalita. Dacă observați că o căpușă s-a atașat de dumneavoastră sau de animalul dumneavoastră de companie, îndepărtați-o imediat folosind o pensetă de căpușe. Trageți ușor și ferm, încercând să extrageți întreaga căpușă. Nu apăsați sau nu strângeți căpușa, deoarece acest lucru ar putea provoca eliberarea de bacterii în corp.”, este recomandarea specialiștilor de la DSP.

Hainele folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe se spală și se usucă cel puțin o oră cu aer cald/fierbinte.

În municipiul Suceava, administrația locală va începe dezinsecția imediat după oprirea ploilor și încheierea acțiunii de cosire, cel mai probabil în ultima decadă a acestei luni. Dezinsecția făcută de municipalitate vizează parcurile, locurile de joacă, cele două zone de agrement, de pe Tătărași și din Lunca Sucevei, și pentru prima dată în Parcul Șipote. La Șipote este vorba despre o suprafață de aproximativ 5 hectare, de o parte și de alta a aleii și de ambele părți ale treptelor metalice, până la statuia lui Ștefan cel Mare și în zona din jurul statuii.