Filmul ”Maria, Inima României” va ajunge la Suceava împreună cu oamenii care au conceput acest documentar.
Proiecția va avea loc joi, 15 mai, începând cu ora 17.30, la Auditoriumul „Joseph Schmidt” din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar intrarea va fi liberă.
La finalul proiecției, participanții pot participa la o sesiune de întrebări. Mai exact, vor putea interacționa cu John M. Florescu, producător executiv al filmului, cunoscut pentru implicarea sa în promovarea istoriei românești prin documentare valoroase, cu Dan Drăghicescu, producător asociat și promotor cultural, dar și cu Oana Ursache, colaborator al Fundației Regina Maria și expertă în studii culturale.
Evenimentul face parte din Turneul Național de Educație Istorică, inițiat de John M. Florescu și Dan Drăghicescu, și marchează atât 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, cât și 100 de ani de la rolul său crucial în Conferința de Pace de la Paris din 1919, unde a pledat cu curaj și demnitate pentru recunoașterea internațională a României Mari.
Documentarul a fost deja proiectat în numeroase orașe din țară și în peste 40 de misiuni diplomatice din întreaga lume – de la Paris la Vatican, Beijing și New York – în cadrul unei inițiative internaționale menite să aducă în prim-plan contribuția Reginei Maria la istoria universală.
Filmul, realizat în parteneriat cu History Channel, redă povestea unei epoci definitorii pentru România, văzută prin ochii Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și soția principelui moștenitor Ferdinand. De la saloanele Parisului la vizitele diplomatice din SUA și până la încoronarea de la Alba Iulia, documentarul reconstruiește un destin regal impresionant – marcat de triumfuri diplomatice, drame personale și o iubire profundă pentru poporul român.
„Maria, Inima României” aduce în premieră absolută imagini colorizate cu Regina Maria din timpul Primului Război Mondial și de la încoronare, restaurate cu ajutorul a 12 specialiști în tehnologie digitală, dar și vocea Reginei Maria, reconstituită cu grijă din înregistrări rare, curățate de imperfecțiunile tehnologice ale vremii. Filmul este narat de actorul Marcel Iureș și nu ocolește nici aspectele mai puțin cunoscute ale vieții regale: relația tensionată cu fiul său, Regele Carol al II-lea, izolarea de la curte și ștergerea memoriei sale de către regimul comunist după 1945.
Evenimentul este organizat de Rotary Club Suceava Cetate, cu sprijinul sponsorilor: Facos SA, Barbera Import SRL, Vargan și Vargan SCA.
Comentarii