Tânărul în vârstă de 25 de ani implicat în groaznicul accident din a doua zi de Paște, de la Forăști, soldat cu decesul unei femei și cu rănirea gravă a fiicei acesteia, a fost reținut în arest, miercuri după-amiază, în baza ordonanței pentru 24 de ore, după cum am arătat deja în ediția online a Monitorului de Suceava.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au formulat propunere de arestare preventivă, iar joi după-amiază Relu Ionuț Tătărușanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.
Inculpatul a solicitat, prin apărătorul ales, să fie plasat în arest la domiciliu, dar judecătorii au respins această solicitare.
Mandatul de arestare pentru 30 de zile poate fi contestat la Tribunalul Suceava.
După cum au comunicat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, într-un răspuns pentru Monitorul de Suceava, în dosar se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis” (cu permisul de conducere suspendat), ”ucidere din culpă” și ”vătămare corporală din culpă”.
Întâmplător sau nu, măsura reținerii în arest a fost luată în ziua în care Monitorul de Suceava a publicat articolul ”Nici o măsură restrictivă față de șoferul care, în timp ce gonea la volan, a izbit violent o mamă și un copil”.
· Un accident în care pare a fi vorba de o culpă comună. Dacă șoferul nu gonea în localitate, printre mașini parcate, nu se ajungea, probabil, la tragedie
Pe 21 aprilie, o tânără și fiica sa au fost lovite de un BMW pe drumul județean 208E, pe raza satului Forăști. Pe imaginile surprinse de o cameră de supraveghere montată în zonă se poate observa că mașina circula cu viteză foarte mare.
După cum am detaliat în articolul precedent, copila a țâșnit pe drum, pe lângă o mașină parcată, iar mama a fugit după ea, pentru a o salva.
A urmat un impact extrem de violent, în urma căruia cele două au fost proiectate la mare distanță.
Tânăra care a murit pentru a-și salva fiica se numea Raluca Spatariu și era originară din Drăgușeni.
La volanul mașinii care a provocat accidentul se afla Relu Tătărășanu, un tânăr în vârstă de 25 de ani, din comuna Cristești, județul Iași.
În mod evident, cauza care a determinat accidentul a fost ieșirea în drum a copilei, urmată de mama care a vrut să o salveze. Tot la fel de evident este și că șoferul circula cu viteză mare, fapt care a fost factorul favorizant la producerea tragediei.
Dacă șoferul ar fi rulat cu o viteză măcar apropiată de limita prevăzută în localitate, tragicul accident, provocat de ieșirea copilului pe partea carosabilă, ar fi putut fi evitat.
În acest sens, la dosar a fost efectuată în regim de urgență și o expertiză de specialitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că șoferul are dreptul de a conduce suspendat pentru alte abateri la regimul rutier.
Acest aspect legat de permisul suspendat este și el în curs de cercetare, inculpatul susținând că avea o dovadă de circulație valabilă.
Femeia care a murit pentru a-și salva fiica a fost găsită la locul accidentului în stop cardio-respirator și i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă fără succes, iar echipajul medical a declarat decesul.
· Expertiză realizată în regim de urgență pentru a se stabili și vina șoferului
Comisarul-șef Ionuţ Epureanu a transmis într-un comunicat de presă cum s-a ajuns la arestarea preventivă a șoferului în baza unui probatoriu obținut în regim de urgență: “Având în vedere imaginile video care au surprins momentul accidentului și dinamica acestuia, s-a conturat o suspiciune clară și cu privire la o posibilă culpă a conducătorului auto, viteza de deplasare acutizând urmările accidentului și reducând atât posibilitatea șoferului cât și a victimelor de a evita impactul și consecințele.
În aceste condiții, pentru asigurarea materialului probator, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Fălticeni au apelat la toate pârghiile procedurale, dispunând o expertizare tehnică în condiții de urgență.
Astfel, în premieră pentru un dosar penal la regimul rutier, s-a reușit realizarea expertizei într-o perioadă scurtă, evidențiindu-se faptul ca viteza de deplasare a autoturismului a fost una din cauzele generatoare ale accidentului rutier și a acutizat urmările și consecințele grave. (...) Colaborarea eficientă între polițiștii rutieri și procurorul de caz a dus la asigurarea unui material probator solid într-o cauză penală complexă și de impact emoțional deosebit.”
- Copila s-a recuperat total din punct de vedere neurologic
Din fericire, încheiem acest trist articol și cu o veste bună. Fetița implicată în accident s-a recuperat foarte repede. De la Spitalul Județean Suceava ni s-a comunicat că micuța a fost externată în data de 1 mai, recuperată neurologic.
Micuța urmează să fie evaluată în următoarea perioadă în Ambulatoriul de Chirurgie Pediatrică și în cel de Neurochirurgie.
Comentarii