Caravana „10 pentru folclor” își începe călătoria prin județ, pentru al zecelea an consecutiv, cu artiști din peste zece județe ale țării și din Basarabia. Prima oprire va fi vineri, 9 mai 2025, de Ziua Europei, la ora 18:00, în municipiul Suceava, când va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Proiectul „10 pentru folclor” a ajuns anul acesta la ediția a X-a, ediție aniversară, motiv pentru care Caravana „10 pentru folclor” va ajunge cu spectacole deosebite, pe 10 și 11 mai 2025, în localitățile Broșteni (10 mai 2025, la ora 13:00, la Casa de Cultură a orașului Broșteni), Ciocănești (10 mai 2025, la ora 18:00, la Casa de Cultură „Florin Gheucă”), Ipotești (11 mai 2025, la ora 13:00, la Căminul Cultural Ipotești) și Gălănești (11 mai 2025, la ora 18:00, la Căminul Cultural Gălănești), urmând ca celelalte întâlniri-spectacol să aibă loc în perioada 23-25 mai 2025. Caravana cu artiști se va opri în acest an la Casa de Cultură „Sofia Vicoveanca” din Vicovu de Jos, pe 25 mai 2025, de la ora 18:00, unde va avea loc finala. Toate spectacolele vor fi transmise live pe pagina de Facebook „10 pentru folclor”, iar spectacolul de deschidere va fi transmis în direct, pe Bucovina TV, vineri, 9 mai 2025, de la ora 18:00.

 

·        Ambasadori ai promovării folclorului

 

Cei 10 ambasadori ai promovării folclorului în școlile din județul Suceava sunt: Mihaela Zâna Bârsan (inițiatoarea proiectului), dirijorul Coralei „Armonia” din Constanța, părintele arhidiacon Ion Iulian Dumitru, interpretul de muzică populară hunedorean Ovidiu Olari (director adjunct al Centrului pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara), interpretul de muzică populară basarabean Nicu Mâță, inspectorul școlar pentru arte (Inspectoratul Școlar Județean Suceava), prof. Loredana Ceică, poliinstrumentistul Leonard Zamă, îndrăgiții interpreți de muzică populară bucovineni Sorin Filip și Ancuța Corlățan, dirijorul Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Mihai Cotos, și Ion Băițan, directorul Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava.

Caravana folclorului pornește la drum cu artiști apreciați de public, care vor fi acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, dirijată de Mihai Cotos. Anul acesta, s-a alăturat proiectului „10 pentru folclor” și Corala Ortodoxă Bărbătească „Armonia” din Constanța, dirijată de părintele arhidiacon Ion Iulian Dimitru, corală care a obținut zeci de medalii și aur și argint la competiții corale internaționale.

 

·        Parteneri. Mulțumiri

 

Proiectul „10 pentru folclor” este organizat de Asociaţia „10 pentru folclor” și Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus și toate primăriile din județ în care au loc spectacole. Sponsorii ediției din acest an sunt: Firma de transport internațional Araisa Group, SC Ritmic COM Ilișești, carmangeriile Killer, Restaurant Casa Negru din Suceava, Brutăriile Ambianța, SC Mateo Rustic Construct SRL, Direcția Silvică Suceava, SC Timgroup SRL, Fly Music Bosanci, Salonul de înfrumusețare Gold Beauty By Angi Nașcu.

Inițiatoarea proiectului, Mihaela Zâna Bârsan, le-a transmis mulțumiri primarilor Alexandru Hurjui, de la Broșteni, Ciocan Radu, de la Ciocănești, Dumitru Gulei, de la Ipotești, Liviu Mironescu, de la Gălănești, pentru tot sprijinul și pentru că au acceptat ca anul acesta Caravana „10 pentru folclor” să poposească la ei în comunitate. Mulțumiri sunt transmise de Mihaela Zâna Bârsan și „domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu, managerului Centrului Cultural Bucovina, Cătălin Axinte, directorului Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu> Suceava, Sorin Filip, pentru sprijinul consistent și necondiționat pe care mi l-au acordat. Vă așteptăm să ne fiți alături și să ne bucurăm împreună de un regal de muzică populară, oferit de invitații noștri speciali”.