Luna mai vine cu un calendar încărcat pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, peste 21.000 în județul nostru, care vor susține o serie de testări naționale.

Examenele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale, urmărindu-se evoluția elevilor și în ce măsură elevul și-a însușit elementele de bază specifice vârstei.

Primii care vor susține testarea, la limbă și comunicare (scris și citit) și matematică și explorarea mediului, în perioada 13– 16 mai, sunt elevii de-a II-a.

În Suceava, sunt înscriși 7.451 de elevi în clasa a II-a, în 160 de școli.

Cât privește pe cei peste 6.900 de elevi din clasa a IV-a din județ, școlarizați în 159 de școli, evaluarea competențelor lor este programată astfel: 20 mai - limbă și comunicare, 21 mai - matematică și științe ale naturii.

Cei din clasa a VI-a, tot peste 6.900, vor trebui să se pregătească la disciplinele limbă și comunicare (27 mai) și matematică și științe ale naturii (28 mai).

 

·                   Scopul evaluării

 

Ministerul Educației urmărește ca prin intermediul acestor evaluări naționale să poatăurmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar și dacă și unde sunt probleme la nivel de școală, de clasă sau de elev. Prin intermediul acestor testări se va ști în ce măsură elevul și-a însușit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit, insistându-se, ulterior, pe corectarea eventualelor dificultăți.

Potrivit Ministerului Educației, evaluarea competențelor în clasa a II-a (scris-citit și matematică) este necesară pentru a elabora planurile individuale de învățare ale elevilor. Rezultatele pe care elevii le obțin și planurile individualizate care se întocmesc pe baza acestora fac parte din portofoliul educațional ale elevului.

În ceea ce privește scopul evaluării naționale de la finalul clasei a VI-a, rezultatele evaluărilor sunt utilizate în special pentru a ajuta elevul să se orienteze către un anumit tip de liceu și pentru a completa portofoliul său educațional.

Evaluareadurează 45 de minute la clasa a II-a și 60 de minute la clasele a IV-a și a VI-a, iar nivelul de dificultate va fi mediu.

Rezultatele individuale obținute la EN 2025 nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog.