Documentarul „Maria, Inima României” ajunge la Suceava joi, de la 17,30, oferindu-le sucevenilor o seară dedicată istoriei, un omagiu cinematografic dedicat uneia dintre cele mai influente personalități din istoria modernă a țării.
Proiecția filmului, în prezența lui John M. Florescu - producător executiv, a lui Dan Drăghicescu - producător asociat, Oana Ursache, colaborator al Fundației Regina Maria, face parte din Turneul Național de Educație Istorică.
Documentarul va fi difuzat în Auditoriumul „Joseph Schmidt” din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar intrarea este liberă.
Premergător proiecției, realizatorii documentarului au organizat o conferință de presă subliniind că acesta marchează 150 de ani de la nașterea Reginei Maria și 100 de ani de la rolul său crucial în Conferința de Pace de la Paris din 1919, unde a pledat pentru recunoașterea internațională a României Mari.
John Florescu (care s-a născut înStatele Unite, desfășurându-și o activitate profesională de peste 20 de ani în domeniul filmului, în Los Angeles) a povestit despre motivele care l-au determinat să abordeze această temă, despre munca de documentare și cercetare din spatele producției și despre cât este de important ca elevii, tinerii și toți românii de fapt să cunoască și să înțeleagă istoria țării lor, să cunoască personajele de anvergura Reginei Maria, contribuția și influența acestora în momentele-cheie din destinul țării.
Acesta a povestit cum în 2003 l-a întâlnit pe regele Mihai, atunci în vârstă de 82 de ani, iar timp de trei zile a vorbit despre viața sa, valori, istorie.
A lansat documentarul „Războiul regelui”, iar succesul acestuia, interesul pentru familia regală au decis tema unui alt film, unul despre viața reginei Maria și despre povestea unei epoci definitorii pentru România.
„Ne-am gândit că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, desăvârșirea statului național român și e un moment potrivit pentru a pregăti acest documentar”, a adăugat John Florescu.
Acesta a mai explicat că filmul este realizat în parteneriat cu History Channel și a implicat o echipă consistentă (americani, englezi, români), eforturi și cheltuieli pe măsură, susținute de Banca Transilvania și sponsori privați.
”Maria, Inima României” aduce în premieră absolută imagini colorizate cu Regina Maria din timpul Primului Război Mondial și de la încoronare, restaurate cu tehnologie digitală.
De asemenea, a fost reconstituită vocea Reginei Maria, din înregistrări rare, curățate de imperfecțiuni.
Întrebat de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, doctor în Istorie, dacă a amplificat mitului reginei Maria sau a dat prioritate adevărului istoric, John Florescu a mărturisit că a avut întâietate documentarea
meticuloasă, în arhive, documente înregistrări, întâlniri cu martori (unul chiar de 101 ani), discuții, pentru ca istoria să nu fie iar „aranjată”.
La rândul său, Dan Drăghicescu - producător asociat, a subliniat că documentarul a fost deja proiectat în numeroase orașe din țară și în peste 40 de misiuni diplomatice din întreaga lume – de la Paris la Vatican, Beijing și New York – în cadrul unei inițiative internaționale menite să aducă în prim-plan contribuția Reginei Maria la istoria universală.
La întâlnirea de la Suceava a fost prezentă și Oana Ursache, colaborator al Fundației Regina Maria și expertă în studii culturale, și reprezentanți Rotary Club Suceava Cetate.
Comentarii