Cea de a XXX-a ediție a Concursului Internațional Studențesc de Calculatoare Hard&Soft, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a debutat la începutul săptămânii în cadrul laboratoarelor facultății și se apropie de actul final. Tema concursului a fost lansată luni pentru cele 16 echipe studențești, 10 de la universități din România și 6 de la instituții de învățământ superior din Republica Moldova, China, Germania și Ucraina.
Tema din acest an, intitulată Smart Wheels, propune proiectarea și realizarea unui vehicul autonom de tip RoboCar capabil să navigheze printr-un labirint și să ocolească diverse obstacole sau să interacționeze cu factori de mediu folosind senzori analogici și logică bazată pe inteligența artificială. Participanții au avut în față provocări legate de navigarea autonomă într-un mediu dificil, au trebuit să răspundă la factori de mediu precum obstacole, vibrații, câmpuri magnetice și detectarea prezenței alcoolului, datele trebuind să fie înregistrate pe o platformă cloud personalizată.
Fiecare echipă a primit luni un set identic de componente necesare pentru construirea vehiculului, module de control, senzori de diverse tipuri și camera pentru înregistrarea imaginilor. În primele zile studenții concurenți au fost lăsați să lucreze singuri, în cursul zilei de miercuri având loc o primă etapă de control al realizărilor acestora. Echipele au fost apoi urmărite și sprijinite în munca lor, până la actul final care are loc în cursul dimineții de vineri, începând cu ora 09.00, în holul principal al Corpului E al universității sucevene.
În cursul actului final juriul va evalua vehiculele construite pe baza autonomiei, utilizarea hardware-ului impus, respectarea măsurilor de securitate, modul de gestionare a consumurilor de energie electrică, precum și performanța mecanismului decizional bazat pe inteligența artificială.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, inițiatorul acestui prestigios concurs, a urmărit de aproape modul de lucru al studenților participanți: ”Teoretic ei trebuiau ca în seara asta (joi) să termine, însă așa cum se întâmplă de obicei, unele echipe vor face o noapte albă pentru a finaliza ce și-au propus. Pe unii i-am văzut în stare mai avansată, alții sunt în întârziere cu lucrul. Cred că pentru realizarea acestei teme destul de complicate, timpul pus la dispoziție e destul de scurt. Ei trebuie să realizeze RoboCar-ul din componente distincte, au primit o serie de senzori și pe traseul labirintului trebuie să sesizeze cu ajutorul acestora prezența unor factori de influență, date care trebuie transmise apoi pe platforma personalizată. Ziua de miercuri a fost alocată vizionării celor 16 echipe competitoare și din ce am văzut, avem speranțe în realizarea unor lucrări interesante.”
Faptul că studenții trebuie să pună în practică ce învață, iar tema concursului este relativ apropiată de munca de inginer de după studii i-a convins pe sponsori să continue această colaborare cu facultatea, eventual să recruteze viitori ingineri dintre candidați. Finala de vineri va departaja cu siguranță realizările celor 16 echipe din concurs, aducând în prim-plan un proiect cu calități și aplicativitate practică necesare lumii de astăzi.
Comentarii