Aproape 100 de percheziții au loc astăzi în județ într-un dosar privind certificate de cetățenie și acte de identitate falsificate.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ)  și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au pus în executare un număr de 93 mandate de percheziție domiciliară la Primăria Câmpulung Moldovenesc și Serviciul de Evidența Populației din același oraș, precum și la locuințele unor persoane fizice.

 Acțiunea este așadar concentrată la Câmpulung Moldovenesc, de unde în jur de 1700 de cetățeni străini din state foste membre URSS ar fi obținut cetățenie română în fals, prin domicilii stabilite fictiv. 

 În dosar este vorba inclusiv de fapte de luare de mită ale unor funcționari publici. 

 ”Activitățile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals”, se arată într-un comunicat de presă.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul serviciului de evidența populației din Câmpulung Moldovenesc și al Primăriei Câmpulung Moldovenesc, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, în ceea ce privește domiciliul pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fostul URSS.

”Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fără acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv peste 1700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS”, se arată în comunicatul de presă.

Activitățile au fost efectuate în colaborare cu IGPF, gruparea de Jandarmerie mobilă Bacău și Serviciul tehnic din cadrul PÎCCJ.