Artă, frumusețe, armonie. O expoziție deosebită a fost vernisată joi, 10 iulie 2025, la Sala Media a Muzeului de Istorie Suceava.

„Prolog – O pictură ca mărturie” este o expoziție dedicată împlinirii a 40 de ani de la înființarea Grupului Prolog, ce poate fi vizitată, la Suceava, în perioada 10 iulie - 15 august 2025.

În plină perioadă comunistă, în anul 1980, câțiva pictori „îndrăzneau să propună o formă de rezistență prin spiritualitate și reflecție”.

Așa s-a format Grupul Prolog, carea cultivat un limbaj vizual esențializat, sobru și simbolic, înrădăcinat în tradiția ortodoxă și în ritmurile naturale ale timpului.

Pe simeze sunt 83 de lucrări de pictură și grafică ale artiștilor Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Dan Mohanu, Cristian Paraschiv, Horea Paştina, Mihai Sârbulescu și Valentin Scărlătescu.

La vernisaj au fost prezenți curatorul expoziției, Emil Ene, de la Galeria Romană din București, dr. Marius Tița, critic de artă, Nicolae Robu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, artiști, iubitori de artă, tineri și vârstnici etc.

 

·        Coagularea unor personalități importante din lumea artei

 

Specialiștii spun că Grupul Prolog, fondat în anii 1980 de suceveanul Paul Gherasim, Horia Paștina, Constantin Flondor și alți artiști apropiați spiritual, reprezintă una dintre cele mai coerente și profunde inițiative colective din arta românească contemporană. Membrii săi nu au fost uniți de un program estetic, ci de o viziune comună asupra picturii ca act de rugăciune, meditație și revelație a luminii.

Artiștii din „Prolog” au pornit cu „o viziune artistică simplă, în aparență, dar profundă în conținut”. Ei nu au format „un colectiv de artiști, ci o formă de comunitate estetică și etică”.

Moderatorul și gazda evenimentului, dr. Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, a vorbit în deschidere despre unul dintre membrii fondatori ai Grupului Prolog, pictorul sucevean Paul Gherasim, „un important profesor universitar al școlii bucureștene, un mentor și un om care a reușit să adune o serie de energii, să coaguleze o serie de personalități foarte importante, fiecare reușind să contribuie la ceea ce s-a numit și se numește în continuare Grupul Prolog”.

Artistul Paul Gherasim s-a născut în anul 1925, la Botești – Suceava, a absolvit Academia de Arte Frumoase din București, în 1948, beneficiind de îndrumarea pictorilor Nicolae Dărăscu și Jean Alexandru Steriadi.

Tot directorul Emil Ursu a punctat faptul că în Grupul Prolog, „toți artiștii erau egali, nimeni nu simțea nevoia să fie superior celuilalt, discutau, povesteau, încercau să pună în opere diferite teme, fiecare, atât cât se pricepea, dar nimeni nu venea cu sugestii care să aducă atingere celuilalt”, după cum au mărturisit artiștii plastici din grup, care au legat o prietenie dincolo de timp.

 

·        „Fenomenul Prolog”

 

Întreg proiectul, expoziție și catalog, a fost aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava. Catalogul Expoziției „Prolog – O pictură ca mărturie”, „singura mărturie care, peste ani, va aminti de această aniversare de 40 de ani de la înființarea Grupului Prolog, la Muzeul de Istorie Suceava”, după cum a spus directorul Emil Ursu, a fost realizat de Irina Țibulcă (Muzeul Național al Bucovinei) și cuprinde și un text semnat de criticul de artă dr. Marius Tița. 

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu a răspuns invitației de a fi prezent la vernisaj și a transmis: „Am deosebita onoare de a participa la deschiderea expoziției Grupului Prolog, la noi, la Suceava, o expoziție care merită să o vizităm, să o admirăm, cu mintea deschisă, dar și cu sufletul. Așteptăm un public cât mai numeros care să viziteze expoziția”.

Publicul aflat la vernisaj, la un eveniment expozițional remarcabil, a aflat mai multe date despre „fenomenul Prolog”. Criticul de artă Marius Tița a apreciat că expoziția de la Suceava este o expoziție „în care descoperim, dar și învățăm despre ce a însemnat Grupul Prolog, mai mult <fenomenul Prolog>, pentru că el continuă. (...) Acest grup, această grupare, această alăturare de artiști de excepție s-a produs undeva în anii 1980, niște ani deloc blânzi pentru noi. La acel moment, artiștii cu acest har de a face artă plastică au ales, într-un moment de inspirație, să meargă pe o anumită cale, să mărturisească un anumit mod a vedea creația plastică și de a se exprima. La expozițiile Prolog, mereu au participat artiști cu opere foarte bine conturate, artiști consacrați”.