Nu toți arborii căzuți la pământ, prin pădure, trebuie scoși, pentru că descompunerea lor asigură suport vital pentru dezvoltarea altor plante și arbori. O lecție de biodiversitate dintr-o pădure de molid de pe raza Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, administrat de Direcția Silvica Suceava, a fost prezentată de Regia Națională a Pădurilor, printr-o serie de imagini elocvente, postate pe pagina lor de socializare.
”Așa arată o pădure cu un înalt grad de naturalitate, cu o biodiversitate bogată. Cu alte cuvinte, arborii bătrâni, cu trunchiuri masive și scorburoase, acoperite de mușchi și licheni, arată <starea bună de sănătate> a pădurii.
Acești arbori joacă un rol ecologic esențial, oferind habitat pentru numeroase specii de păsări, insecte și mamifere mici, contribuind astfel la menținerea echilibrului ecologic.
Lemnul mort, adică acele trunchiuri căzute și descompuse, nu este semn de nepăsare sau tăiere, ci este sursă vitală de nutrienți – sprijină dezvoltarea ferigilor, puieților și plantelor perene, susținând astfel regenerarea naturală a molidului și funcționarea sănătoasă a ecosistemului forestier.
Structura verticală complexă a pădurii, cu etajele de vegetație și amestecul de specii (predominant molid, dar și foioase) bine definite, arată rezultatul gestionării durabile a fondului forestier”, explică specialiștii RNP.
Comentarii