Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că programele din trecut dedicate rezolvării problemelor romilor au fost în mare parte eşecuri şi că integrarea membrilor acestei etnii s-a rezumat de fapt la o asimilare.
  El a făcut această declaraţie cu ocazia semnării de către şase ONG-uri ale comunităţii rome, la Cotroceni, a Pactului naţional pentru educaţie.

În discuţia cu reprezentanţii ONG a fost abordată şi problema fondurilor UE destinate programelor pentru această minoritate.

În opinia şefului statului, fondurile nu mai sunt în prezent o problemă, dat fiind faptul că UE alocă sume consistente pentru programele destinate romilor. Băsescu a precizat că problema în prezent este legată de "capacitatea noastră de a recunoaşte că programele noastre din trecut au fost în mare parte eşecuri" şi că integrarea socială a membrilor comunităţilor de romi s-a rezumat de fapt la o asimilare.

El a mai spus că acele comunităţi de romi care au fost asimilate au renunţat la tradiţiile şi obiceiurile specifice.

O reprezentantă a unei organizaţii de romi, semnatară a Pactului, i-a declarat şefului statului că este necesar un efort care să vizeze în primul rând cunoaşterea de către români a identităţii şi specificităţii membrilor etniei rome, fapt cu care preşedintele a fost de acord.