Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea Uniunii Europene, deoarece Tratatul de la Nisa prevede existenţa a maximum 27 de state membre.
  Traian Băsescu a spus că în concluziile documentului rezultat în urma lucrărilor Consiliului European se arată că toate statele trebuie să ratifice că Tratatul de la Lisabona înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009.

"Optimul ar fi în februarie anul viitor, martie cel mai târziu să se încheie procesul de ratificat. Consiliu a stabilit că ratificarea să continue în statele în care acest proces nu s-a încheiat", a spus Traian Băsescu, adăugând că au existat şi abordări în cadrul Consiliului European, potrivit cărora acest proces de ratificare ar trebui stopat în condiţiile eşecului ratificării Tratatului în Irlanda.

Băsescu a mai spus că s-a făcut şi o analiză a stadiului în care se află ratificarea tratatului în acele state din UE în care documentul nu a trecut încă prin Parlament.

Şeful statului a precizat că s-a constatat că nu se întrevăd dificultăţi.

"Singurul semn de întrebare este Cehia care are Tratatul la Curtea Constituţională", a spus Băsescu, menţionând că nimeni nu poate să spună când şi cu ce rezultat se va încheia analiza pe care Curtea Constituţională de la Praga o face asupra documentului.

Preşedintele Băsescu a ţinut să evidenţieze şi implicaţiile neratificării Tratatului de la Lisabona.

El a amintit că acest document modifică numărul de europarlamentari. "Este extrem de dificil să imaginezi alegerile europarlamentare fără ratificarea Tratatului. De asemenea, preşedintele PE nu mai intră în numărul de parlamentari", a spus Băsescu.

El a amintit că, potrivit Tratatului de la Lisabona, PE devine partener al Comisiei Europene.

Şeful statului a mai declarat că în prezent UE funcţionează pe baza Tratatului de la Nisa, care prevede existenţa a maximum 27 de state membre.

Băsescu a explicat că, în aceste condiţii, neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea UE. "Nu putem vorbi despre Croaţia sau despre Balcanii de Vest", a spus el, adăugând că, potrivit Tratatului de la Nisa, pot exista maximum 27 de comisari europeni.

"Cum este reprezentată Croaţia? Practic, UE nu mai poate funcţiona pe Tratatul de la Nisa", a arătat şeful statului.

El a precizat că a fost declanşat parteneriatul de mobilitate UE-Republica Moldova. "Lucrurile merg înainte referitor la uşurarea deplasării pentru muncă a cetăţenilor moldoveni în UE", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că în concluziile reuniunii de la Bruxelles se subliniază că toate statele din Balcanii de Vest au semnat Tratatul de stabilitate şi negociere cu UE şi că, de asemenea, se menţionează necesitatea apropierii Serbiei de UE.

Băsescu a mai spus că a fost abordată şi problema vizelor pentru cetăţenii Serbiei. El a mai spus că partea română are satisfacţia faptului că, în concluziile lucrărilor Consiliului, se stabileşte necesitatea dezvoltării unui parteneriat tehnic al UE, al cărui miez este sinergia Mării Negre.