Premierul Emil Boc a pledat, în discuţia cu ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, pentru o implicare mai activă a comunităţii europene în definitivarea proiectului Nabucco, arătând că în domeniul energiei, mai ales în contextul crizei gazelor, este nevoie de o voce comună a UE.

Necesitatea unei politici europene consolidate şi a unei voci comune a Uniunii Europene în domeniul energiei, mai ales în contextul creat de criza gazelor, a fost unul dintre subiectele abordate în cursul discuţiei de joi dintre premierul Emil Boc şi ambasadorul Republicii Federale Germania, Roland Lohkamp, se arată într-un comunicat al Guvernului.

"Promovarea interesului comun european în privinţa asigurării resurselor de energie reprezintă soluţia cea mai bună", a spus Boc, care a făcut referire, potrivit Guvernului, la importanţa definitivării proiectului Nabucco şi a pledat pentru o implicare mai activă a comunităţii europene în acest sens.

Proiectul Nabucco prevede realizarea unei conducte de transport gaze naturale din regiunea caspică spre Europa centrală.

Gazoductul, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică, către Austria, reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate miercuri, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare). Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea). În ţară intrau zilnic 4,7 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,5 milioane metri cubi prin Medieşul Aurit.

În lipsa gazelor din import, autorităţile au declarat, miercuri, situaţie de urgenţă, ceea ce dă posibilitatea negocierii directe pentru achiziţia de combustibili pentru siguranţa aprovizionării, şi au decis să suplimenteze producţia internă, cantităţile preluate din depozite şi trecerea CET-urilor pe combustibili alternativi.