Sute de mii de oameni din Balcani au rămas, joi, fără încălzire, în timp ce unele spitale şi numeroase fabrici au fost închise, în urma amplificării impactului sistării de către Rusia a livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina, transmite Reuters.

Circa 100.000 de locuinţe din Bosnia au rămas în frig, alţi 80.000 de oameni din Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, nu mai primesc gaze, fiind afectate şi alte oraşe sârbeşti.

Un spital din Serbia a fost închis, precum şi mai multe centre de sănătate.

În Bulgaria, cel puţin 65.000 de locuinţe au rămas fără încălzire, iar unele magazine au anunţat că au epuizat stocurile de radiatoare electrice.

"Reţeaua de distribuţie de electricitate nu va rezista unei noi creşteri a consumului", a avertizat compania CEZ, care alimentează vestul Bulgariei şi capitala Sofia.

Stocurile de radiatoare electrice s-au epuizat şi la Sarajevo, iar cererea pentru lemn şi cărbune a crescut de cinci ori.

Companii din centrul şi estul Europei au fost nevoite să oprească operaţiunile, după ce Rusia a sistat complet, miercuri, livrările de gaze prin intermediul Ucrainei.

"În prezent, toată economia este îngenuncheată", a declarat Konstantin Trencev, şeful Podkrepa, şeful celui de-al doilea mare sindicat din Bulgaria.

Autorităţile bulgare au oprit livrările de gaze către 72 de mari consumatori industriali şi au limitat semnificativ cantităţile furnizate către alte 153 de companii.

Guvernul Bulgariei, cea mai săracă ţară din UE, a cerut fonduri din partea Uniunii Europene pentru finanţarea construcţiei unor noi conducte, care să reducă dependenţa faţă de Rusia.

Au mai fost închise, totodată, două fabrici de automobile şi o companie metalurgică în Slovacia şi o altă uzină auto în Ungaria.

În Macedonia, a fost închis cel mai mare exportator de oţel din ţară, precum şi o fabrică de conducte, iar în Serbia, producătorul de medicamente Hemofarm nu a putut relua activitatea după vacanţa de sărbători.

În Bosnia, fabrica de aluminiu Birac, deţinută de Ukio Bank Investment Group, din Lituania, a oprit activitatea, iar Arcelor Mittal Zenica a suspendat parţial operaţiunile.

Producătorul bosniac de componente auto Famos ar putea la rândul său să sisteze activităţile, iar în Croaţia s-a decis prelungirea cu o săptămână a vacanţei şcolare.

Serbia, Bosnia şi Macedonia, dependente de importurile de gaze din Rusia, au rămas fără rezerve. Ungaria a acceptat să împartă o parte din rezerve cu Serbia.

Grecia şi Croaţia deţin stocuri pentru câteva săptămâni şi caută surse alternative de carburanţi.

Pieţele financiare regionale au fost influenţate negativ de situaţia creată de lipsa gazelor, iar dinarul sârbesc a atins un minim record.