Contestaţia reprezentanţilor băncii faţă de decizia Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR de a intra în grevă generală a fost depusă, luni, la Tribunalul Bucureşti.
Iniţial, prin sistemul aleatoriu de repartizare a dosarelor s-a fixat primul termen de judecată a acestei contestaţii pentru 15 ianuarie. BCR a cerut însă instanţei să judece litigiul cu angajaţii mai devreme, Tribunalul Bucureşti urmând să ia, marţi, în discuţie cererea de preschimbare a termenului din 15 ianuarie.
Salariaţii Băncii Comerciale Române (BCR), cea mai mare din România după valoarea activelor, vor intra, miercuri, în grevă generală, acţiune determinată în principal de revendicări de natură salarială.
"Decizia Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR survine în contextul în care contractul colectiv de muncă a expirat la sfârşitul anului trecut în pofida eforturilor depuse de managementul BCR pe parcursul negocierilor de a găsi o soluţie convenabilă pentru ambele părţi în contextul economic dificil din România. Reprezentanţii FSI au întrerupt negocierile imediat după etapa concilierii, refuzând astfel dialogul", se arată într-un comunicat al BCR, remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit managementului BCR, ofertele au reprezentat un angajament pe care banca şi-l poate permite în condiţiile economice actuale şi au fost făcute alături de angajamentul de a păstra numărul de angajaţi la nivelul de aproximativ 8.700.
Andreas Treichl, directorul general executiv al acţionarului majoritar al BCR, grupul austriac Erste Bank, consideră că pretenţiile exprimate de către sindicatul BCR sunt în "neconcordanţă cu realitatea".
"Sprijinim în totalitate poziţia managementului BCR în cadrul negocierilor şi considerăm că, dat fiind contextul economic actual, pretenţiile exprimate de către sindicatul BCR se află într-o clară neconcordanţă cu realitatea", a declarat Andreas Treichl.
La finele lunii noiembrie a anului trecut, personalul băncii totaliza 9.420 de angajaţi.
"Suntem cu adevărat surprinşi de abordarea Sindicatului, cu atât mai mult cu cât pe perioada celor aproape două luni când ambele echipe au fost implicate în procesul de negociere, managementul a formulat nu mai puţin de 6 oferte succesive menite să ofere angajaţilor BCR un pachet salarial adecvat şi să încheie negocierile", a declarat managementul BCR, citat în comunicat.
Conducerea executivă a BCR a făcut cea de a şasea ofertă în timpul întâlnirii de conciliere desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa conciliatorului legal desemnat, ofertă care a fost respinsă de reprezentanţii sindicali fără a oferi vreo explicaţie sau motivele concrete asupra neacceptării acesteia, se mai spune în comunicat.
Executivul băncii a propus o majorare de salariu cu 50% din rata inflaţiei pe 2008 şi menţinerea majorităţii drepturilor din contractul colectiv de munca pe 2008, arătând că stimulentele de vacanţă şi de Crăciun sunt legate de performanţele financiare ale băncii – banca este dispusa să stabilească criterii de performanţă împreună cu sindicatul pentru a asigura corectitudine şi transparentă.
Pe de altă parte, liderii FSI au solicitat la conciliere menţinerea prevederilor contractului colectiv, cu unele modificări agreate anterior cu executivul BCR, precum şi o creştere suplimentară a salariilor cu 3%, care se adaugă la majorarea cu 50% din rata inflaţiei pe 2008.
"Este tot ceea ce banca poate oferi acum – dacă performanţele noastre se îmbunătăţesc semnificativ vom putea îmbunătăţi bonusurile, dar condiţiile sunt dificile. Această ofertă include angajamentul nostru de a păstra aproximativ 8.700 de angajaţi în bancă şi de a continua extinderea reţelei ceea ce înseamnă continuarea investiţiei în România şi noi oportunităţi pentru oamenii noştri", a adăugat managementul BCR.
Conducerea băncii consideră că motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifică în mod real declanşarea grevei generale.
"BCR este în continuare deschisă pentru negocieri şi dorim să găsim o soluţie la subiectele nerezolvate încă - credem că poziţiile noastre sunt apropiate şi, cu puţin mai multă disponibilitate din partea ambelor părţi de a face paşi înainte, ar trebui să găsim împreună o soluţie – aceasta este ceea ne dorim noi - este în interesul nostru al tuturor şi în interesul clienţilor noştri", a precizat managementul băncii
BCR va lua măsuri pentru asigurarea unui nivel minim de servicii în folosul clienţilor cu sprijinul şi dedicarea unei părţi importante dintre angajaţi care nu vor participa la grevă, se mai arată în comunicatul băncii.
Profitul net al grupului BCR s-a plasat în primele nouă luni din 2008 la 1,24 de miliarde lei (341,5 milioane euro), după impozitare şi plata intereselor minoritare, în creştere cu 71,8% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2007.
În acelaşi timp, activele totale ale BCR au crescut cu 4%, de la 59,61 miliarde lei (16,52 miliarde euro) la finele anului trecut, la 62 miliarde lei (16,57 miliarde euro) la finele lunii septembrie.
În 2007, BCR a realizat un profit net de 492 de milioane lei, în scădere cu 37% faţă de câştigul din 2006, de 782 de milioane lei. La nivel de grup, profitul net a fost în 2007 de 924,8 milioane lei, în urcare cu 22,3% faţă de rezuiltatul înregistrat în anul precedent.
Comentarii