Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România continuă să creadă că Federaţia Rusă este un partener inevitabil pentru Uniunea Europeană, el arătând totodată că autorităţile de la Bucureşti susţin crearea de proiecte alternative care să garanteze aprovizionarea cu energie a UE.

România susţine crearea de proiecte alternative care să garanteze aprovizionarea cu energie a UE, a spus Băsescu, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El a arătat că România sprijină proiectele Comisiei Europene legate de interconectivitatea reţelelor de transport de gaze.

România este interesată în legătură cu interconectivitatea reţelelor cu Ungaria, a menţionat şeful statului.

În legătură cu relaţia UE-Federaţia Rusă, Băsescu a afirmat că România continuă să creadă că Federaţia Rusă este un partener inevitabil pentru Uniunea Europeană şi că va trebui să se găsească "resurse diplomatice şi de răbdare" pentru ca parteneriatul dintre UE şi Federaţia Rusă să devină realitate.

Întrebat ce beneficii are România, în problema gazelor, de pe urma statutului de membru al UE, Băsescu a răspuns că România consumă zilnic 61 de milioane metri cubi de gaze, iar importul, pe zi, din această cantitate, este 9,1 milioane metri cubi, el apreciind că regimul de import este destul de redus.

Şeful statului a mai spus că, din păcate, criza din această iarnă a arătat că lipsa de interconectare a reţelelor nu a pus România în situaţia de a putea ajuta alte state cu gaz. El a menţionat că România a putut ajuta doar cu energie, nu şi cu gaze naturale.

Rusia a redus, apoi a sistat total, la începutul anului, livrările de gaze către pieţele europene, inclusiv cea românească, prin Ucraina, deoarece Kievul nu a fost de acord cu majorarea semnificativă a preţurilor şi a refuzat să plătească o datorie reclamată de Moscova. Rusia exportă prin Ucraina circa 80% din gazele destinate Europei.