Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, la finalul întâlnirii de la Ministerul Finanţelor, că, începând de marţi, cele trei comisii vor începe să lucreze, astfel încât până pe 22 ianuarie să fie stabilite măsurile anticriză.
"Una dintre comisii se va ocupa de salarii. Trebuie păstrată puterea de cumpărare, dar şi pieţele externe, trebuie să existe un echilibru", a precizat Hossu.
Sindicaliştii au spus că nu au discutat nimic concret despre creşteri salariale, deoarece bugetul de stat nu a fost aprobat.
La rândul său, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că reprezentanţii Guvernului nu au spus nimic despre buget. "Ştim doar că nu sunt suficienţi bani şi că există un deficit de 5 la sută", a spus Marica.
Liderul Sed Lex şi-a susţinut afirmaţiile anterioare spunând că trebuie plafonate salariile foarte mari ale bugetarilor şi crescute cu cel puţin 50 la sută veniturile celor 399.000 de bugetari care câştigă sub 700 de lei.
Sindicaliştii şi patronatele critică bancherii că nu se implică în susţinerea economiei reale, preferând poziţii speculative şi încercând să mute riscul şi garanţiile către Guvern şi Banca Naţională a României (BNR), a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
"În ceea ce priveşte Asociaţia Română a Băncilor, ei încearcă să mute responsabilitatea, riscul şi garanţiile către Guvern şi BNR. Sunt un set de măsuri care-i pun într-o poziţie foarte favorabilă. Şi noi şi patronatele le-am reproşat că se interesează prea puţin de economia reală şi nu pot să stea doar pe poziţii de speculă", a spus Costin.
El a arătat că l-a avertizat pe premierul Emil Boc asupra unor posibile solicitări din partea bancherilor care se regăsesc în planul de măsuri prezentat de ARB şi vizează alocarea de către Guvern a unui fond destinat salvării băncilor cu eventuale probleme, indiferent de capital, pentru a evita un risc sistemic.
"Vor să se simtă bine în pielea de bancher. Nu vor să se implice cu maximum de responsabilitate în economia reală", a adăugat Costin.
Liderul BNS a arătat că pe lista bancherilor nu se regăsesc angajamente, ci doar solicitări, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii şi a dobânzii de politică monetară, garantarea operaţiunilor interbancare, acceptarea de către BNR în garanţie a titlurilor emise de state UE, majorarea fondurilor de garantare şi a fondurilor Eximbank.
Dimensiunea, amploarea şi modul de manifestare al crizei economice impune o colaborare a autorităţilor cu toţi cei care sunt afectaţi, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, la începutul întâlnirii cu sindicatele şi patronatele.
"Dimenisiunea crizei, amploarea şi modul de manifestare impun o colaborare cu toţi care au de suferit", le-a spus Pogea sindicaliştilor şi reprezentanţilor patronatelor la întâlnirea care a început la ora 14.00.
Alături de Pogea, în prezidiu au fost invitaţi viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, şi economistul şef al băncii centrale, Valentin Lazea.
"Băncile sunt primele care pot să relaxeze condiţiile, mă refer la credite", a mai spus Pogea.
Comentarii