Unele sindicate se opun ferm impozitării bonurilor valorice şi ameninţă cu proteste, cerând să fie consultate în acest sens, în timp ce Blocul Naţional Sindical (BNS) acceptă această propunere motivând că este o directivă europeană şi că trebuie respectată.
Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că nu va accepta această propunere de impozitare şi că sindicaliştii vor ieşi în stradă într-un număr foarte mare.
"Nu vom accepta impozitarea bonurilor valorice. Ce rost îşi mai au aceastea după impozitare? Până acum, nici angajatul nici angajatorul nu plăteau taxe în acest sens, fiind un avantaj pentru ambele părţi. Ne vom opune dacă această propunere va deveni lege şi ne vom retrage de la orice negociere", a spus Apostoiu.
În opinia liderului "Cartel Alfa", Guvernul încearcă din nou să dea vina pe Uniunea Europeană, pe FMI şi pe Banca Mondială pentru a-şi motiva măsurile pe care le consideră anticriză.
La rândul său, preşedintele CNSRL -Fraţia, Marius Petcu, a spus, pentru MEDIAFAX, că această propunere este "un prim pas dintr-o serie de biruri".
"Guvernul a mai găsit o modalitate de a încerca să rezolve criza pe seama celor mulţi, pe seama salariaţilor. Ne opunem ferm şi cerem o întâlnire de urgenţă pe această temă. Sper ca această propunere să fie doar o intenţie, să nu ajungă lege", a afirmat Petcu.
Liderul CNSLR-Fraţia a apreciat că dacă tichetele valorice vor ajunge să fie impozitate, beneficiarii lor, salariaţii, le vor cere liderilor sindicali să iasă în stradă cu miile.
Pe de altă parte însă, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a susţinut că această impozitare este o consecinţă a unei directive europene în care bonurile valorice sunt contabilizate ca drepturi salariale, motiv pentru care ele trebuie impozitate.
"Nu-mi place că vor să le impoziteze, dar asta e regula şi trebuie să ne supunem regulilor UE", a arătat liderul BNS.
Bonurile de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice, precum bonurile de masă, tichetele cadou sau cele de carburanţi, vor fi scoase din categoria veniturilor neimpozabile, conform unui proiect de lucru al Guvernului care modifică Codul Fiscal.
Documentul, obţinut de MEDIAFAX, include o serie de modificări la Codul Fiscal, printre care şi abrogarea literei "e" la articolul 42.
Articolul 42 al Codului Fiscal se referă la veniturile neimpozabile, iar litera care urmează să fie abrogată stabileşte că din această categorie face parte şi contravaloarea cupoanelor ce reprezintă bonuri de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice.
Comentarii