Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană, organizatorul mitingului de duminica trecută de susţinere a proiectului minier, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a depăşit ora până la care era autorizat protestul şi nu a respectat traseul, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că organizatorul mitingului de la Abrud, care a avut loc duminica trecută pentru susţinerea proiectului minier de la Roşia Montană, sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană, a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, deoarece a depăşit ora până la care era autorizat protestul şi nu a respectat traseul, respectiv susţinătorii au vrut să meargă în zona în care protestau opozanţii, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor.
Amenda a fost dată de Jandarmeria Alba.
"Unul dintre organizatori (Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană - n.r.) a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea orelor de desfăşurare a mitingului şi pentru nerespectarea traseului stabilit prin autorizaţia acordată pentru protest", a spus Jurcoveţ.
Acesta a adăugat că la nivelul Jandarmeriei Alba s-a constituit un colectiv care verifică săvârşirea de către anumiţi participanţi la aceste mitinguri privind proiectul minier de la Roşia Montană a unor fapte ilegale.
"Analizăm, de asemenea, imaginile filmate în timpul acţiunilor de protest şi în funcţie de acestea ar putea fi aplicate alte sancţiuni şi pentru diferite persoane fizice care au participat la protest şi care au avut manifestări care contravin legii. Ne propunem să dovedim foarte mare discernământ în aplicarea de sancţiuni persoanelor fizice, însă dacă au greşit cu siguranţă vor răspunde pentru faptele lor”, a afirmat Jurcoveţ.
Duminică sunt programate alte mitinguri pro şi contra proiectului de la Roşia Montană în Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană.
Duminica trecută, câteva sute de persoane au participat, la Abrud, la două proteste privind proiectul de la Roşia Montană, unul organizat de susţinătorii exploatării miniere, iar altul de opozanţii acesteia, la un moment dat fiind necesară intervenţia jandarmilor pentru ca manifestanţii să nu se întâlnească. În timpul marşului, susţinătorii proiectului minier au încercat să se apropie de zona în care au protestat opozanţii acestuia, jandarmii fiind nevoiţi să formeze un cordon şi să blocheze o stradă.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania Roşia Montană Gold Corporation "este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit".
Conform acestuia, exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Comentarii