TVA ar trebui redusă la toate restaurantele de la 24% la 9%, nu doar la mesele din cadrul pachetelor turistice, măsură care ar determina atât scăderea preţurilor, cât mai ales i-ar face pe toţi proprietarii de restaurante să plătească TVA, într-un sector în care evaziunea e de 50%, potrivit ANAT, informează Mediafax.Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzactie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Ministerului Finanţelor."Noi, cei de la ANAT, am solicitat Guvernului şi Ministerului Finanţelor această măsură cu bonul fiscal, acum un an şi jumătate, în paralel cu reducerea TVA la toate restaurantele, de la 24% la 9%. Guvernul a rezolvat doar jumătate din problemă, cea cu posibilitatea neachitării în cazul în care clientul nu primeşte bon fiscal. Aşadar, cerem Guvernului să găsească soluţii pentru scăderea TVA la restaurante", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).