O plângere penală a fost depusă, marți, la PÎCCJ de către Cătălin Stoichiță, fost candidat la Primăria Sectorului 5, împotriva președintelui Klaus Iohannis după ce șeful statului a amânat luarea unei decizii privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Astăzi, 26 iunie 2018, am depus sesizare la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Justiție și Casație privind posibile încălcări ale prevederilor legale în vigoare de către domnul Iohannis Klaus Werner – Președintele României, cu sediul în Palatul Cotroceni, Administrația Prezidențială, Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, București, România, telefon: 021 - 410.05.81, privind săvârșirea următoarelor infracțiuni: nerespectarea hotărârilor judecătoreşti – art. 287 din Codul Penal; abuz în serviciu – art. 297 alin. 1 din Codul Penal; neglijență în serviciu- art. 298 din Codul Penal; uzurparea funcției - art. 300 din Codul Penal;", se arată în textul sesizării.

Potrivit sursei citate, Stoichiță a depus și solicitări către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, respectiv către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, " pentru a analiza posibilitatea declanșării procedurilor parlamentare privind suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcția de Președinte al României".

"Precizez faptul ca împreună cu un grup numeros de cetățeni suntem pregătiți să începem o campanie de strângere de semnături pentru suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcția de Președinte al României și am solicitat un răspuns în scris privind numărul necesar de semnături pentru inițierea procedurilor parlamentare", completează Cătălin Stoichiță în document.

În legătură cu motivele sesizării, acesta precizează că președintele Klaus Iohannis a refuzat punerea în aplicare a deciziei CCR care îl obligă pe șeful statului să o revoce pe șefa DNA.

"În fapt, Domnul Iohannis Klaus Werner, având funcția de Președinte al României, refuză să pună în aplicare Decizia CCR nr. 358/30.05.2018, definitivă și general obligatorie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 07.06.2018 privind revocarea din funcție a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Kovesi Laura Codruţa , încălcand prevederile Constituției României.
"1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Preşedintelui României, prim-ministrului şi ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", conform sursei citate.

Stoichiță amintește în sesizarea sa și despre "diverse mijloace de presiune neortodoxe" ale președintelui Iohannis pentru forțarea demisiei judecătorului CCR, Petre Lăzăroiu.

"În perspective alegerilor prezidențiale din anul 2019, o decizie de revocare a Procurorului șef al DNA va determina un important deficit de imagine domnului Iohannis Klaus Werner în fața propriului electorat. În aceste condiții, domnul Iohannis Klaus Werner încearcă prin diverse mijloace de presiune neortodoxe (manipulare, amenințare și șantaj) demiterea sau forțarea demisiei unui judecător CCR dintre judecătorii CCR sustinuți și nominalizați de Președenția României: doamna Stanciu Livia (acuzată în mod public într-o emisiune tv de trafic și consum de droguri cu ajutorul SPP, fără prezentarea unor dovezi concrete) și domnul Lăzăroiu Petre (amenințat și șantajat voalat de către doamna Tănăsescu Simina ex-Consilier Prezidențial) pentru a fi înlocuit în cadrul CCR cu doamna Kovesi Laura Codruța, la propunerea Administrației Prezidențiale prin susținerea domnului Iohanis Klaus Werner", se arată în textul înaintat PÎCCJ.

Fostul candidat la Primăria Sectorului 5 mai susține că Iohannis încearcă să obțină "avantaje materiale, politice și de imagine", prin nerevocarea șefei DNA.

"Aceasta premisă politica a fost validată prin anunțul public făcut de domnul IOHANNIS KLAUS WERNER în data de duminică 24 iunie 2018, la Sibiu, prin care a confirmat faptul că dorește să candideze pentru un nou mandat de Președinte al României. În fapt, Iohannis Klaus Werner a confirmat prin anunțul din data de 24.06.2018 de la Sibiu, faptul că utilizeaza resursele umane și materiale oferite de Administrația Prezidențiala și avantajele oferite de atribuțiile funcției de Președinte al României, în scopul obținerii unor avantaje materiale, politice și de imagine pentru a câștiga un nou mandat de Președinte al României. Este evident faptul ca domnul IOHANNIS KLAUS WERNER acționeaza în mod premeditat, conform unui plan stabilit, anuntând în mod public cu câteva luni în urma că nu va emite nici un document privind revocarea din funcție a Procurorului șef al DNA", potrivit sursei citate.

Stoichiță conchide că este clar faptul că președintele nu dorește să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi, având în vedere anunțul șefululi statului făcut încă din data de 16 aprilie.

"În fapt, încă din data de luni 16 aprilie 2018, Preşedintele Iohannis Klaus Werner a anunţat în cadrul unei Conferințe de presă organizată la Palatul Cotroceni, că nu o va revoca pe doamna Kovesi Laura Codruţa de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susținând că motivele invocate de Ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă și în consecință nici Decizia CCR nr. 358/30.05.2018 nu îl va convinge sa renunțe la planul electoral pentru obținerea unui nou mandat de Președinte al României", încheie Cătălin Stoichiță sesizarea.

CCR a publicat în 7 iunie motivarea prin care arată că șeful statului și-a arogat atribuții pe care nu le are și le-a îngrădit pe cele ale ministrului Justiției, atunci când a refuzat revocarea Laurei Codruța Kovesi, cerută de Tudorel Toader.

Președintele Klaus Iohannis a evitat să anunțe, marți dimineața, ce va face cu privire la decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, așa cum a cerut Curtea Constituțională, susținând că îl interesează prea puțin criticile aduse de Liviu Dragnea în acest sens. Cât privește declarațiile lui Liviu Dragnea cu privire la o posibilă suspendare a șefului statului, deoarece a întârziat nepermis de mult în luarea deciziei, Iohannis a răspuns: "Sincer, nu sunt extrem de interesat de părerea dumnealui",a mai spus președintele.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat luni că nu este exclusă suspendarea președintelui Klaus Iohannis. "Nu este exclusă (n.r.: suspendarea președintelui) pentru că deja a stat neconstituțional de mult și nepermis de mult. Jocul cu <<să mai citim>> e o bătaie de joc la adresa CCR. A întârziat foarte mult", a afirmat Liviu Dragnea.