Comisia Europeană precizează că MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar instituția nu are culoare politică și nici o agendă politică cu privire la acest subiect. Reacția CE vine în contextul în care lideri ai PSD-ALDE au susținut că raportul MCV este subiectiv și influențat politic.

"În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreședintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul și motivația este, bineînțeles, de a realiza progrese pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată și obiectivă a situației în cele două state membre (România și Bulgaria - n.r)", a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentanții CE adaugă că observațiile din rapoarte MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc și de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) și de căre Comisia de la Veneția.

"Observațiile făcute în rapoartele noastre au fost susținute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statele membre din Consiliu. De asemenea, puteți vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneția - toate acestea arată înspre aceeași direcție. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredințați la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană", a conchis sursa citată.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunţat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017.

"Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, după publicarea raportului MCV, că în momentul de faţă Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată, că raportul e unul cu precădere tehnic.

Totodată, vicepreședintele Camerei Deputaților și deputat PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE. Deputatul PSD a adăugat că Parlamentul și ministrul Justiției, Tudorel Toader vor analiza asupra argumentelor juridice și politice din raportul prezentar de Comisia Europeană.

În schimb, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că nu a discutat cu nimeni în privința contestării raportului MCV la CJUE și că, după ce va vedea motivele acestui demers, va reprezenta Guvernul dacă va mai fi ministru la acel moment.