Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de joi a Guvernului, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a arătat că "e un partener loial și corect al UE". Premierul a precizat că argumentele oferite de partea română au fost ignorate de oficialii europeni.

"Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condițiile în care România a dovedit că e un partener loial și corect al UE. Guvernl a fost în permanență în contact cu experții CE și a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur și simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli și să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului și deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru țara mea. Cred într-o Europă unită în care toți cetățenii se bucură de respect, dar și de drepturi egale", a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței Executivului de joi.

Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marți, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.