Noul ministru delegat al Afacerilor Europene, George Ciamba, și-a preluat, joi, mandatul și coordonarea procesului de pregătire a preluării și exercitării Președinției Consiliului UE de către România, anunță MAE. Acesta a oferit asigurări asupra respectării angajamentelor asumate de țara noastră.

"Începând cu data de 14 noiembrie 2018, George Ciamba a preluat coordonarea întregului proces de pregătire a preluării și exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. La preluarea mandatului, ministrul delegat Ciamba a subliniat importanța preluării Președinției Consiliului UE și a dat asigurări cu privire la onorarea angajamentelor asumate de România, care va acționa ca partener european dedicat consolidării proiectului european. A arătat că echipa Ministerului Afacerilor Externe pe care o conduce are resursele și capacitatea de a asigura o președinție de succes a Uniunii, în primul semestru al anului viitor", precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că "în acest context, a evidențiat că mobilizarea tuturor eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite se bucură de susținerea tuturor factorilor de decizie la nivel național".

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, membrilor Cabinetului Dăncilă, în frunte cu premierul, aflați la ceremonia de învestire a ministrului delegat George Ciamba, că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru Președinția Consiliului UE, asta după ce în ultimele zile a spus că nu suntem pregătiți.

"Vă doresc mult succes în acest sens. Este o secundă înainte de ora 12.00 ca să mergem pentru o pregătire rezonabilă pentru Președinția Consiliului UE și cred că încă se poate", le-a spus șeful statului premierului Viorica Dăncilă și celorlalți membri ai Guvernului prezenți la Palatul Cotroceni.

Mesajul a fost transmis la câteva secunde după ce ministrul degelat George Ciamba a preluat funcția, ca urmare a demisiei lui Victor Negrescu.

Klaus Iohannis a declarat, luni, că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condițiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbați sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna".