Proiectul de lege al Ministerului Muncii prin care se dorește înființarea unui nou fond de pensii facultativ stabilește că angajatorul poate stabili o astfel de pensie pentru angajați. Dacă un angajator stabilește o astfel de schemă este obligat să o ofere tuturor angajaților.

„Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale se creează premisele pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiectde lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaționale este prevăzut a fi facultative”, se arată în proiectul Ministerului Muncii, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției.

Astfel, potrivit proiectului de lege, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.