Cancelarul german Angela Merkel a ajuns, joi dimineață, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE, informează Mediafax.

Șefii statelor și guvernelor UE și liderii PPE, precum și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani și Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Începând cu ora 11.45 șefii statelor și guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, precum și premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfășoară Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12:30, în Sala Atrium, Primăria Sibiu

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 în Piața Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

Președintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Sebastian Kurz a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. "Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe", afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt.

Liderul de la Viena a pledat şi pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei. "Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câştigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial şi european", a adăugat Sebastian Kurz.

"În Europa, avem nevoie de ordine şi de o înţelegere sănătoasă între oameni. Regulile pe care noi înşine le-am creat în Europa trebuie respectate. Oricând s-au încălcat regulile în trecut a fost haos. Exact în acest fel este afectată moneda euro de datoriile prea mari ale unor ţări. Dubiile referitoare la normele statului de drept şi democraţiei afectează fundamentul european", a subliniat Sebastian Kurz, cerând şi respectarea Reglementărilor Dublin în materie de imigraţie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat anterior că își dorește ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declarație foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească ”Declarația de la Sibiu”.

Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.