Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, după votul la europarlamentare și referendum, că românii au dat un vot pro-european, într-o țară în care " hoții și infractorii stau la pușcărie", criticând din nou modul în care a fost organizat votul în Diaspora.

"Peste 6 milioane de români au spus da la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat astfel o lecție dură populismului, demagogiei și discursului anti-european și antijustiție promovat în campanie și nu numai de PSD. Ieri a câștigat România europeană, în care hoții și infractorii stau la pușcărie nu în frunte astatului. Mobilizarea românilor din țară și străinătate a fost impresionantă. Votul de azi ne arată că democrația s-a maturizat, că înțeleg ce armă puternic este votul", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a lăudat și faptul că printre cei care au votat la referendum sunt și dintre alegătorii PSD.

"Nimeni nu este și nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat. Nimeni nu poate folosi guvernararea în România în interes propriu. Și pentru asta PSD-ul a primit votul de blam. De azi începe schimbarea în bine în România. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani și jumătate, nu numai în domeniul justiției, dezastrul din economie, sănătate, educație. Avem mult de lucru"

Acesta a criticat din nou organizarea din Diasporă a scrutinului.

"Este însă inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din Diaspora. Românii au fost supuși unor noi umilințe din partea unor guvernanți incapabili să înțeleagă că rolul lor e să fie în sluja cetățeanului, nu împotriva lui. Eu cer ca după incidentele grave din 2014 care s-au repetat ieri să ia măsuri urgente pentru ca românii din Diaspora să poată vota în condiții normale, fără a sta ore în șir la cozi să poată vota",a mai spus Iohannis.