Toate produsele alimentare cu care vin cetățenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate la punctele de trecere a frontierei din județul Botoșani, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane, produsele fiind distrusă sub ochii proprietarilor, informează MEDIAFAX.

Autoritățile din nordul țării au luat noi măsuri de protecție la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita extinderea virusului de pestă porcină africană în județul Botoșani. Toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, țări unde este confirmată prezența virusului pestei procine africane sunt controlate, iar călătorii care încearcă să introducă în țară alimente rămân fără produsele din carne, fie că este vorba de conserve, produse preparate sau sendvișuri, acestea fiind distruse de autorități, la fața locului.

Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, activitatea pe care o desfășoară instituția la punctele de trecerea a frontierei respectă o hotărâre dată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a solicitat introducerea dezinfecției la punctele de intrare în țară.

“Noi asigurăm permanența pentru o perioadă de timp la punctele de intrare din țară. Știm că virusul este foarte rezistent, avem și experiența de la Satu Mare unde știm că virusul a intrat în țară prin produse de origine animală, produse preparate tradițional în Ungaria. Se confiscă tot ceea ce reprezintă produse alimentare, se deteriorează în prezența proprietarului, se stropesc cu clor și apoi se stochează într-o ladă frigorifică până la incinerare. Persoanele care intră în țara noastră sunt avertizați să nu aducă produse alimentare, am distribuit și pliante, am pus afișe înainte de intrarea în punctul de frontieră”, a declarat, ieri, directorul DSVSA Botoșani, Ovidiu Airimițoaie.