Ministerul Justiției supune dezbaterii un proiect achiziție a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenție din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spații. Proiectul arată că vor fi construite mii de spații de detenție, până în 2024.

„Se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție la Penitenciarul Bistrița - județul Bistrița – Năsăud, Penitenciarul Botoșani - județul Botoșani, Penitenciarul Galați - județul Galați, Penitenciarul Gherla - județul Cluj, Penitenciarul Iași - județul Iași, Penitenciarul Mioveni - județul Argeș, Penitenciarul Constanța – Poarta Albă - județul Constanța și la Penitenciarul Târgu Jiu - județul Gorj. Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiției.


Nota de fundamentare a proiectului arată că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administrației penitenciare erau în custodie 22.394 deținuți, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spațiul individual de 4 m2, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus.

„Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implică un proces de durata, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare”, este prevăzut în nota de fundamentare.

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanțelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluționat prin hotărâri și decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condițiile de detenție în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, arată sursa citată.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează: Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500; Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44; Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85; Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666; Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730; Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziția studiilor de fezabilitate mai sus-menționate au fost incluse în bugetul aprobat Administrației Naționale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare.