Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în fața șefilor misiunilor diplomatice, că nu sunt permise gafele și amatorismul în politica externă și este inadmisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi ca țară în ceea ce privește statul de drept.

"Stabilitatea și credibilitatea înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, independența justiției și și combaterea corupției la același standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi. (...) Ca președinte voi face tot ce mi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel. Fundamentele politicii externe rămân aceleași, sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite și creștetera rolului în UE și respectiv în NATO", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că în politica externă "nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice".

"Este necesar să acționati viguros și eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate și românii să fie mai bine protejați. Stabilitatea și predictibilitatea politicii externe sunt esențiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern", a afirmat președintele.