Un grup de cincizeci de cetățeni străini din Irak, Afganistan, Pakistan, India și Iran, refugiați în România, alături de tineri liceeni din Rădăuți, a participat voluntar la sfârșitul săptămânii trecute la ecologizarea zonei din vecinătatea monumentului Palma, situat lângă drumul național Sadova-Rădăuți, în pasul Ciumârna. Acțiunea a avut loc la inițiativa Fundației ICAR în colaborare cu Organizația Salvați Copiii, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România- AIDROM și Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanții de Azil (CRCSA) Rădăuți, din dorința de participare la activități socio-culturale, educative și de recreere în aer liber.

În cadrul inițiativei organizatorii au vizat ecologizarea zonei Palma-Sucevița, o zonă turistică importantă, care în urma sezonului estival era plină de deșeuri. Refugiații au răspuns pozitiv propunerii de ecologizare, prin această acțiune cei 50 de adulți și copii provenind din centrul pentru refugiați din Rădăuți fiind stimulați să colecteze selectiv și să înțeleagă importanța conservării unui mediu curat și sănătos. Ei au fost impresionați de frumusețea zonei în care au acționat și plăcut surprinși de inițiativa comercianților de la tarabele de pe platoul Palma, care le-au oferit băuturi răcoritoare.

Fundația ICAR nu se află la prima acțiune de acest fel, în care sunt cooptați refugiați din centrul rădăuțean, fiind cea care a coordonat în luna aprilie a acestui an o acțiune de amenajare a spațiilor verzi din zona Primăriei Rădăuți, când între fântâna arteziană și foișor au fost plantate flori.

De asemenea, un grup restrâns de refugiați îngrijesc constant florile din curtea CRCPSA Rădăuți, după ce aceasta a fost înfrumusețată voluntar și din resurse financiare proprii de către un solicitant de azil, care a plantat și îngrijit flori începând cu luna martie. De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, un grup de 14 cetățeni străini din Siria și Irak, cu statut de refugiat în România, au participat voluntar la construirea în cartierul Habitat a 15 case pentru familii în nevoie din Rădăuți, tot la invitația Fundației ICAR.